Matematik

Funktioner "uden" stamfunktion

05. september 2006 af Waterhouse (Slettet)
Der har været en del kontroverser på mit matematikhold her på det seneste, som følge af en hjemmeopgave vores lærer havde givet os...emnet var uegentlige integraler, men dybest set gik opgaven ud på, når man havde reduceret og substitueret lidt, at finde følgende:

S exp(-x^2) dx

...og det kan man åbenbart ikke. Eller, min TI89 kan ikke, integrals.wolfram.com kan ikke, og et andet sted i min matematikbog stod der, at funktionen ikke har en "pæn" stamfunktion. Jeg ved godt man kan udtrykke integralet som en uendelig sum (eller noget i den retning), men mit spørgsmål går mere på, hvordan man kan BEVISE, at exp(-x^2) ikke har en stamfunktion der kan udtrykkes vha. "kendte" funktioner. Kan godt se man ikke kan finde stamfunktionen med hverken partiel, substitution eller noget i den dur, men er der nogen der ligger inde med et generelt bevis for hvorfor en given funktion ikke kan lide at blive integreret?

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. september 2006 af fixer (Slettet)

Interessant spørgsmål.

Det eneste bevis jeg i farten kan ryste sammen er forholdsvis kompliceret og kræver kendskab til differentiallegemer, udvidelseslegemer, meromorfe funktioner og Liouville's teorem. Selv i skitseform er det for langt og umuligt at poste i dette forum.

Liouville's sætning siger at givet en elementær funktion f i et elementarlegeme K, så kan en stamfunktion til f udtrykkes ved elementarfunktioner hviss der findes fra nul forskellige tal c_1,...,c_n E C, fra nul forskellige funktioner g_1,...,g_n E K og et h E K sådan at

f = \\sum_{j=1}^{n}c_j\\frac{g_j^{\\prime}}{g_j} + h^{\\prime}. En stamfunktion til f udtrykt ved elementarfunktioner er da \\sum c_j\\log(g_j) + h.

For f=exp(-x²) betyder det at K=C(x,exp(-x²)) og at en stamfunktion udtrykt ved elementarfunktioner nødvendigvis må have formen \\sum c_j\\log(g_j) + h, h E C(x,exp(-x²)), c_j E C, g_j E C(x,exp(-x²)).

Sætningen kan bevises ved at betragte differentiallegemer.

Det er langt fra at være ved vejs ende,
for vi kan ikke spå om h og g_j'erne findes eller ej. Man kan dog ved yderligere, lange overvejelser indsnævre formen på en eventuel elementar stamfunktion endnu mere, så problemet bliver enklere at behandle.

Men udfra Liouville's sætning er det direkte muligt at vise at alle elliptiske integraler ikke kan udtrykkes ved de sædvanlige funktioner.

Brugbart svar (0)

Svar #2
05. september 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#0:
Det er et ganske kompliceret bevis (jeg har aldrig selv set det). Prøv at send mig en mail, så skal jeg give dig en e-mailadresse på en, som med garanti kan hjælpe dig -- jeg vil ikke afsløre hans adresse for alle og enhver, så han ikke bliver spammet af en masse spørgsmål.

Brugbart svar (0)

Svar #3
05. september 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#1:
Jamen dog; der var du endnu engang hurtigere, og med et brugbart svar!

Svar #4
05. september 2006 af Waterhouse (Slettet)

Wow, tusind tak til jeg begge. Jeg prøver lige at få kompileret fixer's LaTeX-kode og lave et par wiki-opslag, kan være jeg kan få et mindstemål af forståelse. Har sendt en mail, Dominik.

Forresten endte hele hjemmeopgave-kontroversen med at vores lærer måtte erkende, at hun havde lavet en skrivefejl...

Skriv et svar til: Funktioner "uden" stamfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.