Matematik

Ligning

15. september 2006 af Helene.t (Slettet)
Hey.
Er der nogle, som kan fortælle mig, hvordan man kommer fra 1/z = 1/x+1/y til y =(x*z)/(x-z)?
Helene

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. september 2006 af sigmund (Slettet)

Først trækkes 1/x fra på begge sider:

1/y = 1/z - 1/x.

Dernæst sættes på fælles brøkstreg, og y isoleres. Dette vil jeg overlade til dig.

Svar #2
15. september 2006 af Helene.t (Slettet)

Tak. Det har jeg allerede gjort.
Se:
1/z = 1/x+1/y =
1/y = 1/z-1/x =
y = 1/z-1/x =
y = ((x*1)-(z*1))/(z*x) =
y = (x*z)/(z*x)
Men det skal give y = (x*z)/(x-z).
Hvordan kan det lade sig gøre?

Brugbart svar (0)

Svar #3
15. september 2006 af sigmund (Slettet)

#2,

Brug x*z som fællesnævner.

Svar #4
15. september 2006 af Helene.t (Slettet)

Det har jeg gjort:
1/z = 1/x+1/y =
1/y = 1/z-1/x =
y = 1/z-1/x =
y = ((x*1)-(z*1))/(z*x) =
y = (x-z)/(z*x)


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. september 2006 af sigmund (Slettet)

#4,

Ja, men det er ikke y, der er lig (x-z)/(x*z), det er 1/y. Hvad er y så?

Svar #6
15. september 2006 af Helene.t (Slettet)

Hov. Jeg har fundet ud af det. Jeg havde glemt en af mine regler, eller rettere sagt, jeg blandede to sammen.
Men tak alligevel! :-)
Mange venlige hilsner Helene



Skriv et svar til: Ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.