Matematik
2 linjers skæringsspunkt
22. september 2006 af
hamlet (Slettet)
Hejsa... jeg skal udregne to linjers skæringspunkt på 2 måder - substitutions og ''lige store koefficienters metode'' Men når jeg gør det, får jeg to forskellige resultater!!! KAn nogen gennemskue hvor min fejl ligger:
Opgave E. 1.051 (side 18)
Beregn koordinaterne til skæringspunktet mellem linjerne:
m: 2x + 3y = 4
n: -3x + y = 5
Dette kan udregnes på 2 måder; vha. substitutionsmetoden og vha. ’’lige store koefficienters metode’’.
Substitutionsmetoden:
m: 2x + 3y = 4
2x = 4 - 3y
x =
x = 2 – 1,5y
Dette indsættes for x i linjen n:
n: -3 ∙ 2 – 1,5y + y = 5
-6 – 0,5y = 5
-0,5y = 11
y = -22
Dette indsættes i x = 2 – 1,5y
x = 2 – 1,5 ∙ -22
x = 35
Herved bliver skæringspunktet :
(35,-22)
‘’Lige store koefficienters metode’’ :
m = 2x + 3y = 4 og n = -3x + y =5 -->
m = 2x + 3y = 4 og n= -9x + 3y = 15 -->
11x = -11
x = -1
x = -1 indsættes i linjen m :
2 ∙ -1 + 3y = 4
-2 + 3y = 4
3y = 6
y = 2
Herved bliver skæringspunktet
(-1,2)
Hvad har jeg gjort galt siden to forskellige skæringspunkter???
Opgave E. 1.051 (side 18)
Beregn koordinaterne til skæringspunktet mellem linjerne:
m: 2x + 3y = 4
n: -3x + y = 5
Dette kan udregnes på 2 måder; vha. substitutionsmetoden og vha. ’’lige store koefficienters metode’’.
Substitutionsmetoden:
m: 2x + 3y = 4
2x = 4 - 3y
x =
x = 2 – 1,5y
Dette indsættes for x i linjen n:
n: -3 ∙ 2 – 1,5y + y = 5
-6 – 0,5y = 5
-0,5y = 11
y = -22
Dette indsættes i x = 2 – 1,5y
x = 2 – 1,5 ∙ -22
x = 35
Herved bliver skæringspunktet :
(35,-22)
‘’Lige store koefficienters metode’’ :
m = 2x + 3y = 4 og n = -3x + y =5 -->
m = 2x + 3y = 4 og n= -9x + 3y = 15 -->
11x = -11
x = -1
x = -1 indsættes i linjen m :
2 ∙ -1 + 3y = 4
-2 + 3y = 4
3y = 6
y = 2
Herved bliver skæringspunktet
(-1,2)
Hvad har jeg gjort galt siden to forskellige skæringspunkter???
Svar #2
22. september 2006 af ibibib (Slettet)
Substitutionsmetoden er der fejl i:
-3·(2-1½y)+y = 5 <=>
-6+4½y+y = 5
osv.
-3·(2-1½y)+y = 5 <=>
-6+4½y+y = 5
osv.
Skriv et svar til: 2 linjers skæringsspunkt
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
