Matematik

Ligning

19. oktober 2006 af frede000 (Slettet)
Opgaven lyder:

Om en funktion g oplyses, at den aftager eksponentielt, og at grafen går gennem punkterne (-5,211) og (31,49).


C. Løs ved beregning ligningen g(x)=100.


På forhånd tak!

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. oktober 2006 af mathon

...løsningen er ikke anderledes, uanset hvor mange nye tråde - med samme indhold - du måtte oprette...

Brugbart svar (0)

Svar #2
19. oktober 2006 af mathon

...
y = f(x) = b*a^x er det almene udtryk.

Da f(x)er aftagende ved du, at a<1.

hvis grafen for f(x) går gennem (x1,y1) og (x2,y2)

gælder

y2 = b*a^x2 og

y1 = b*a^x1 --> divider venstre- og højresider

y2/y1 = a^x2/a^x1,
hvoraf

a^(x2-x1) = y2/y1,

hvoraf

a = (y2/y1)^(x2-x1). Du kender netop to punkter, som grafen for f(x) går igennem.

Prøv at beregne a.


Svar #3
19. oktober 2006 af frede000 (Slettet)

Det har jeg gjort

Svar #4
19. oktober 2006 af frede000 (Slettet)

a= 0,96

Brugbart svar (0)

Svar #5
19. oktober 2006 af mathon

...vi skal nok lige have et par decimaler mere med

a = 0.960255,

hvoraf

I: y = f(x) = b*0.960255^x.

Sæt nu et af punkternes koordinater - x og y - ind i I, hvor b så bliver den eneste ubekendte, hvorfor den kan beregnes.

Hvad får du b til?

Brugbart svar (0)

Svar #6
19. oktober 2006 af Duffy

#2:

y2/y1 = a^x2/a^x1,
hvoraf

a^(x2-x1) = y2/y1,

hvoraf

a = (y2/y1)^(x2-x1). NEJ!


DEN GÅR VIST IKKE mathon!!!

Svar #7
19. oktober 2006 af frede000 (Slettet)

172

Svar #8
19. oktober 2006 af frede000 (Slettet)

Det er jo ligningen g(x)=100 der skal løses

Brugbart svar (0)

Svar #9
19. oktober 2006 af mathon

#7

...lidt flere dicimaler

b = 172.271,

nu har
du
g(x) = 172.271*0.960255^x
og
skal beregne
x af
g(x) = 100
eller

172.271*0.960255^x = 100

0.960255^x = 100/172.271

ln(0.960255^x) = ln(100/172.271)

x*ln(0.960255) = ln(100/172.271)

x = ln(100/172.271)/ln(0.960255)

x = ..................

Svar #10
19. oktober 2006 af frede000 (Slettet)

jo men min facitliste siger 14


Brugbart svar (0)

Svar #11
19. oktober 2006 af mathon

a^(x2-x1) = y2/y1,

hvoraf

a = (y2/y1)^(x2-x1)

trykfejl

skal være

a^(x2-x1) = y2/y1,

hvoraf

a = (y2/y1)^(1/(x2-x1)). Du kender netop to punkter, som grafen for f(x) går igennem.

Brugbart svar (0)

Svar #12
19. oktober 2006 af mathon

#10

x = 13.4109 med 4 decimaler

Svar #13
19. oktober 2006 af frede000 (Slettet)

Det gir jo stadigvæk ikke det som facitlisten siger

Brugbart svar (0)

Svar #14
22. oktober 2006 af Duffy

Det var synd.

Skriv et svar til: Ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.