Matematik

Procentregning!!

19. oktober 2006 af sararosenlund (Slettet)
Hej derude....

Sidder lige med en opgave i procentregning som jeg håber i vil være søde at hjælpe mig med.

Opgaven lyder sådan:
Et maleri har en værdi på 85.000 kr. Efter 11 år er værdien vokset til 125.000.

- Bestem den gennemsnitlige årlige procentvise vækst i værdien af dette maleri.

Jeg vil meget gerne se hvordan i regner det! Formel??

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. oktober 2006 af mathon

125.000 = 85.000(1+p/100)^11, hvor

p er den gennemsnitlige årlige procentiske vækst.


Svar #2
19. oktober 2006 af sararosenlund (Slettet)

Jamen hvordan regner jeg den så ud?? Starter jeg med at gange ind i parantesen??

Brugbart svar (0)

Svar #3
19. oktober 2006 af mathon

125.000 = 85.000(1+p/100)^11

125.000/85.000 = (1+p/100)^11

[(1+p/100)^11]^(1/11) = (125.000/85.000)^(1/11)

1+p/100 = (125.000/85.000)^(1/11)

p/100 = [(125.000/85.000)^(1/11)-1]

p = [(125.000/85.000)^(1/11)-1]*100

Svar #4
19. oktober 2006 af sararosenlund (Slettet)

Hmm resultatet får jeg til 356,82 men efter mine beregninger skulle resultatet blive 0,356

Brugbart svar (0)

Svar #5
19. oktober 2006 af mathon

benyt

(a^n)^(1/n) = a^(n*1/n) = a^(n/n) = a^1 = a

Svar #6
19. oktober 2006 af sararosenlund (Slettet)

Det forstår jeg ikke...

Brugbart svar (0)

Svar #7
19. oktober 2006 af mathon

p = [(125.000/85.000)^(1/11)-1]*100 = 3.56821

altså

ca. 3.6% gennemsnitlig procentisk årlig værditilvækst

Svar #8
19. oktober 2006 af sararosenlund (Slettet)

AAhhhhh på den måde. Takker for den hurtige hjælp :-)

Brugbart svar (0)

Svar #9
19. oktober 2006 af mathon

kontrol:

85.000(1+p/100)^11 =

85.000(1+3.56821/100)^11 = 125.000

Skriv et svar til: Procentregning!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.