Kemi
Ligevægtsberegning
21. oktober 2006 af
chrisjorg (Slettet)
Hej, I skolen udførte vi følgende reaktion:
CH3COOH + CH3CH2OH <==> CH3COOCH2CH3 + H20
Vi lavede 8 forskellige opløsninger, hver med forskellige mænger af de fire reaktanter. HCl er katalysator og er tilstede i alle otte.
Spørgsmålet er, hvordan man håndterer en ligevægtsberegning når man både har reaktanter og produkter til at at starte med? Jeg har med en titrering af HCl (med NaOH) bestemt n(CH3COOH) ved ligevægt. Dermed ved jeg at fra start til ligevægt er der enten fald eller forøgning af stofmængde lig med X mol, hvor X=n(CH3COOH). Men i en opløsninger har jeg følgende problem:
CH3COOH + CH3CH2OH <==> CH3COOCH2CH3 + H20
Start / mol: 0.0174 0.0652 0 0.015
Ændring 0.0174-X 0.0652-X X 0.015+X
ligevægt =0.0275 =-0.0203* 0.0377 =0.0527
Kan I se problemet med at, jeg igennem titrering har fået en for stor værdi af n(CH3COOH), der jo trækkes fra reaktanterne, hvilket giver et NEGATIVT tal*!
Jeg prøvede også at vende ligevægten om, hvilket er endnu mere absurd, da der jo er 0 mol CH3COOCH2CH3 til at starte med, og dermed kan reaktionen ikke forløbe.
Skal jeg bare argumentere at grunden til et negativt tal skyldes en fejl ved titreringen?
CH3COOH + CH3CH2OH <==> CH3COOCH2CH3 + H20
Vi lavede 8 forskellige opløsninger, hver med forskellige mænger af de fire reaktanter. HCl er katalysator og er tilstede i alle otte.
Spørgsmålet er, hvordan man håndterer en ligevægtsberegning når man både har reaktanter og produkter til at at starte med? Jeg har med en titrering af HCl (med NaOH) bestemt n(CH3COOH) ved ligevægt. Dermed ved jeg at fra start til ligevægt er der enten fald eller forøgning af stofmængde lig med X mol, hvor X=n(CH3COOH). Men i en opløsninger har jeg følgende problem:
CH3COOH + CH3CH2OH <==> CH3COOCH2CH3 + H20
Start / mol: 0.0174 0.0652 0 0.015
Ændring 0.0174-X 0.0652-X X 0.015+X
ligevægt =0.0275 =-0.0203* 0.0377 =0.0527
Kan I se problemet med at, jeg igennem titrering har fået en for stor værdi af n(CH3COOH), der jo trækkes fra reaktanterne, hvilket giver et NEGATIVT tal*!
Jeg prøvede også at vende ligevægten om, hvilket er endnu mere absurd, da der jo er 0 mol CH3COOCH2CH3 til at starte med, og dermed kan reaktionen ikke forløbe.
Skal jeg bare argumentere at grunden til et negativt tal skyldes en fejl ved titreringen?
Svar #1
21. oktober 2006 af chrisjorg (Slettet)
Rettelse: tabellen kan ikke ses ordenligt online.
Jeg undrer mig stadig over den negative værdi. Men X kan ikke diskuteres, det er den absolutte værdi og må derfor ikke forminskes.
Jeg undrer mig stadig over den negative værdi. Men X kan ikke diskuteres, det er den absolutte værdi og må derfor ikke forminskes.
Svar #2
21. oktober 2006 af frodo (Slettet)
jeg ved ikke hvad du laver.
Men der må til hver en tid gælde:
[CH3COOCH2CH3]/({CH3CH2OH][CH3COOH])=K
Vand indgår ikke i ligevægten, med mindre jeres opløsning er ekstremt koncentreret, og det tror jeg ikke den er. Kig lige på n(H2O) igen. Den er næppe 0,015 mol
Hvis du så indsætter dine tal heri, får du en ligning i x, som kan løses for alle positive værdier af x.
Men der må til hver en tid gælde:
[CH3COOCH2CH3]/({CH3CH2OH][CH3COOH])=K
Vand indgår ikke i ligevægten, med mindre jeres opløsning er ekstremt koncentreret, og det tror jeg ikke den er. Kig lige på n(H2O) igen. Den er næppe 0,015 mol
Hvis du så indsætter dine tal heri, får du en ligning i x, som kan løses for alle positive værdier af x.
Skriv et svar til: Ligevægtsberegning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
