Dansk

Digt: Ak, mindes du

30. oktober 2006 af Louise777 (Slettet)
Hej,

Jeg er igang med en analyse af kortfilmen "kom". I denne sammenhæng skal jeg sammenligne med ak, mindes du.

Er der mon nogen der har lavet denne opgave, eller som blot har fortolket digtet, ville det være en STOR hjælp, da jeg ikke helt forstår digtet.

Mvh. Louise

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. oktober 2006 af SomeOneMore (Slettet)

ja, jeg lavede den til et 10 tal, men det var dog digtet der trak det ned på 10... Har du nogle konkrete spørgsmål til det?

Svar #2
30. oktober 2006 af Louise777 (Slettet)

Ja, hvad handler det om? :o) Eller hvilket forhold er der mellem manden og damen i digtet? Hvis du har lyst, må du meget gerne uploade opgaven. Jeg har lavet analysen, det er kun sammenligningen jeg mangler. Det gør ikke noget, at det var det der trak ned, det skal bare hjælpe mig til at forstå det.

Brugbart svar (0)

Svar #3
30. oktober 2006 af SomeOneMore (Slettet)

Jeg har lagt filen op på min server. http://torbenvangsgaard.dk/Kom.pdf

Svar #4
30. oktober 2006 af Louise777 (Slettet)

Mange tak skal du have, så vil jeg kigge lidt på det. Dejligt at folk vil hjælpe :o)

Brugbart svar (0)

Svar #5
30. oktober 2006 af SomeOneMore (Slettet)

har du teksten, eller et link til den? Så kan jeg prøve at finde de centrale steder i teksten, som du burde kunne arbejde ud fra..

Brugbart svar (0)

Svar #6
30. oktober 2006 af SomeOneMore (Slettet)

Ellers kan det være du selv kan finde dem ud fra min opgave..

Svar #7
30. oktober 2006 af Louise777 (Slettet)

Ja den er lige her:

Ak, mindes Du, vi kom fra Dands
Og vandred gjennem Byen;
Nathimlens rige Fakkelkrands
Var slukt af Taageskyen.
Du tripped paa de pene Been
Adroit og let fra Steen til Steen
Og jeg holdt Paraplyen.

Den Vandring klart i Mindet staaer,
Og aldrig har jeg glemt den;
Jeg var kun sytten, atten Aar,
Og Du kun fjorten, femten.
Dybsindig ei vor Tanke var.
Men Tungen frit fra Hjertet bar
God Lystighed og Skjemten.

Og Svar og Gjensvar fulgtes net
Som Rimet i Terziner,
Som i en capricieus Duet
To friske Violiner.
Vi var i Læ for Nid og Nag,
Den hele Kjøbstad sov jo bag
Nedrullede Gardiner.

Vi kom til Torvet; som en Elv
Det flød med sorte Vover.
Du standsed her og bad mig selv
At bære Dig derover.
Jeg vandrer end saa tidt, saa tidt
De hundred, lykkelige Skridt
I Drømme, naar jeg sover.

Saa glad jeg Dig paa Armen tog,
Mens vi blev ved at snakke;
Din ene Arm fortroligt slog
Du blødt omkring min Nakke.
Det gik for smaa og rebne Seil,
Som var det Torv et iisglat Speil,
En steil, livsfarlig Bakke.

Jeg flytted langsomt mine Been,
Og lod Dig varligt glide
Ned paa din Faders Trappesteen
Og stod saa ved din Side.
Hvi dvæled vi? ak, aabenbart
Det var Gud Amor blevet klart
At nu var det paatide!

Han lærte os at kjende nu
To Læbers søde Varme.
Du trykked mig med stille Blu
I dine unge Arme.
Vi glemte Alt omkring os, Alt,
Vi hørte ei de Dryp, der faldt,
Paa Silkeskjermen larme.

O. dette lange — lange Kys,
Vor første Blomst i Vaaren,
Det lever end, som var det nys
For os til Verden baaren.
Det lever som min bedste Skat
I Glædens Solskin, Sorgens Nat,
I Smilet og i Taaren.

Brugbart svar (0)

Svar #8
30. oktober 2006 af SomeOneMore (Slettet)

Lige for at slå det klart: Strofe = linje; Vers = afsnit ;)

For at sammenligne de to tekster, er det især skildringen af damen du bør være opmærksom på, efter min opfattelse. Derudfra kan du så se på samspillet mellem hende og manden.

I første vers står der:
•Du tripped paa de pene Been
Adroit og let fra Steen til Steen

Hvad siger det dig, udover at hun har pæne ben ;)?

2. Vers
Bermærk alderen

3. vers
•Og Svar og Gjensvar fulgtes net
Som Rimet i Terziner

tja..

5. Vers
•En steil, livsfarlig Bakke

Hvis jeg siger, at hans fantasi bunder i et slags begær, om "respekt" fra hindes side (groft sagt for at tydeliggøre)

6. Vers
•Gud Amor

Ved du vel hvad står for?

7. Vers
•Du trykked mig med stille Blu
I dine unge Arme

Hvem er det der trykker? Hvem lader sig 'forføre'?

•Paa Silkeskjermen larme =paraplyen

8. Vers
• Blomst i vaaren

Flora igen

•Det lever som min bedste Skat
I Glædens Solskin, Sorgens Nat,
I Smilet og i Taaren

Det er hans bedste minde.

Så kan du sammenligne med hvem tænker tilbage i de forskellige tekster, hvem er initiativtager?

Det du nok ikke skal gå så meget ind i, som i min opgave er, at hun i digtet ikke er der mere. Jeg kan ikke huske min lærers kommentar, men mener det var noget på dette område.

Brugbart svar (0)

Svar #9
30. oktober 2006 af SomeOneMore (Slettet)

Kan du fastligge et tidspunkt i de to teskter, hvis du 'læser' mellem linjerne i dem?

Svar #10
30. oktober 2006 af Louise777 (Slettet)

Hvad mener du med tidspunkt? Årstal?

Brugbart svar (0)

Svar #11
30. oktober 2006 af SomeOneMore (Slettet)

heh.. hvilken tid på året forgår det? forår, sommer, efterår, vinter?

Svar #12
30. oktober 2006 af Louise777 (Slettet)

Hmm.. ikke rigtig. Efterår måske? Pga. regnen. Ej jeg ved det ikke.

Brugbart svar (0)

Svar #13
30. oktober 2006 af SomeOneMore (Slettet)

I filmen er det vel lidt lige til? Det ligner meget en høst fest eller andet sensommer/efterårsbegivenhed, så vidt jeg huske filmen.

sidst i 2. strofe står der noget om tåge..
Jeg mener, at regn og tåge er typsik når efteråret sætter ind?

Svar #14
30. oktober 2006 af Louise777 (Slettet)

Ja det kan du have ret i, så der er de også ens?

Brugbart svar (0)

Svar #15
30. oktober 2006 af Akademic (Slettet)

Vange, du skuffer mig. Din hjemmeside er jo hel tom.. Tsk tsk... Sig til hvis du mangler en god layouter

Brugbart svar (0)

Svar #16
30. oktober 2006 af SomeOneMore (Slettet)

#15 ja, nåede aldrig rigtig at komme igang med den. Den bliver også nedlagt igen inden for 14 dage, for jeg har ikke råd til serveren pt

Skriv et svar til: Digt: Ak, mindes du

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.