Fysik

Ligning: Strømtab

30. oktober 2006 af Contradel (Slettet)
Hej allesammen!

Jeg skal forklare hvordan man kan regne strømtaben ud når elværkerne sender den til os.
Der skulle eksistere en ligning til dette, nogle der kender den?

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. oktober 2006 af mathon

P_tab = R*I^2,
hvor
R er modstanden i tilslutningskablerne

Svar #2
30. oktober 2006 af Contradel (Slettet)

hvorfor i 2.?
Er det ikke Ohms lov jeg skal følge den siger blot.
R = U*I

når du siger p_tab er det så apmære?

Tusind tak for hurtigt svar :)!

Brugbart svar (0)

Svar #3
30. oktober 2006 af mathon

P_tab = R*I^2, P er effekten, som måles i W

Svar #4
30. oktober 2006 af Contradel (Slettet)

3#
Åh det er rigtig ja :)

Mange tak Mathon!

Brugbart svar (0)

Svar #5
30. oktober 2006 af mathon

...kan transformation afhjælpe dette?...

Svar #6
30. oktober 2006 af Contradel (Slettet)

Vil det så sige at på kraftværkerne skal de tranformere effekten så meget ned som overhovedet muligt? Og herved stiger ampæren = højspændingsledninger?

Brugbart svar (0)

Svar #7
30. oktober 2006 af mathon

...pas nu på

P_p(rimær) = P_s(ekundær)

eller

U_p*I_p = U_s*I_s ( i en ideel tabsfri tranformer)

bemærk: når spændingen stiger, så "FALDER" strømstyrken

Svar #8
30. oktober 2006 af Contradel (Slettet)

Hmm..

Sagde du ikke at strømtabet er P_tab = R*I^2
dvs. vi skal formindske I (altså amperen) så meget som overhovedet muligt. Og spændingen stiger (U / Volt)

Nu var den der vidst?

Brugbart svar (0)

Svar #9
30. oktober 2006 af mathon

...sådan!

Svar #10
30. oktober 2006 af Contradel (Slettet)

9#
Tusind tak! Du er sgu god til at få mig til at tænke!
/bow

Svar #11
30. oktober 2006 af Contradel (Slettet)

Nyt problem:

Nu vil jeg sætte et lille eksempel op. Men kan ikke få det til at hænge sammen.
Afhænger R (modstanden i kablet) af Ohms lov? U*I = R?
I så fald, hvordan regner jeg ud hvor meget strømtab der er i en ledning der kører 12 volt og 5 ampere?

Jeg ville sige. 12*5 = 60 Watt (U*I / Ohms lov) R = 60.

Kan det så passe at det er sådan her:
P tab = 60 * 5^2 = 1500 ?!

Brugbart svar (0)

Svar #12
31. oktober 2006 af mathon

...hvis det elektriske energiforbrug kun medgår til noget ønsket, tales ikke om strømtab, men om strømstyrke.
Men hvis el-energien skal transporteres over store afstande, er man nødsaget til transformere for at begrænse enrgitabet, som så er P_tab = R*I^2
12 volt og 5 ampere

P=12_V*5_A = 60_W

R "afhænger af Ohm Lov U=R*I (og ikke U*I = R men U/I=R)

eller R=U^2/P

R = (12_V)^2/(60_W)= 12^2*V*A*Ohm/(60_W)

R = 144_W*Ohm/(60_W) = 2.4_Ohm


Svar #13
31. oktober 2006 af Contradel (Slettet)

Min fejl med Ohm loven :/

Tror jeg hopper af her, og venter til mit niveau stiger til over folkeskole niveau. Min lærer forlangte heller ikke at opsætte eksempel.

Dog siger hun at man også skal tage hensyn til tid i ligningen.

P_tab = R*I^2*t

Altså den tid der tager at løbe igennem ledningen (højspændingsledningerne)

Brugbart svar (0)

Svar #14
03. november 2006 af mathon

...nu skal du lige skelne mellem effekt, P og elenergi, E_el

P = R*I^2 = U^2/R og P måles i W

og E_el = P*t = R*I^2*t = U^2/R*t og måles i J eller kWh

Svar #15
03. november 2006 af Contradel (Slettet)

14#
Så når man snakker om effekten (P/Watt), skal man ikke have faktoren tid med, fordi watt ikke betegner over hvilken tid der er denne mængde watt?

Kun hvis det er el-energi (som måles i Kilo Watt Hours, Joule, altså over en periode)

Så P*t er altså el energitabet målt i kWh? Hvis man ganger med timerne det tager at løbe gennem ledningerne?

- Det er selvfølgelig mig der ikke har helt styr på begreberne energi og effekt.

Skriv et svar til: Ligning: Strømtab

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.