Matematik

1.G Ligninger

01. november 2006 af Hindsborg (Slettet)
Jeg har fået følgende opgave:

LØS FØLGENDE LIGNINGER – OG BESTEM GRUNDMÆNGDE HVOR RELEVANT :

3/4x+8 - 5/2 = 8/2x+4

Grundmængden får jeg til {x er større eller lig med -2}

Når jeg laver den, får jeg den til et fuldstændig åndsvagt resultat. Kan nogen hjælpe mig ud her? Med mellemregninger så ville det være perfekt (så jeg er i stand til at se min fejl)

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. november 2006 af allan_sim

#0.
To kommentarer:

1. Sæt parenteser så det fremgår klart for os, hvad der hører til henholdsvis tæller og nævner - vi kan jo ikke se dine brøkstreger i bogen.
2. Vis selv dine mellemregninger/forklar hvad du har gjort. Så skal vi gerne være behjælpelige med hints, hvis du har regnet forkert.

Svar #2
01. november 2006 af Hindsborg (Slettet)

3/(4x+8) - 5/2 = 8/(2x+4)

tænkte mig ikke lige om, Selvfølgelig.
Har tænkt på at det muligvis er min fællesnævner jeg laver noget galt i, men her kommer mellemregningerne.

FN = 8x+16 da jeg ganger de to brøkers nævnere sammen.

2(3)/(8x+16) - 5(4x+8)/(8x+16) = 8/2x+4

Jeg undgår at lave den sidste brøk, da jeg kan lave en proportion (gange over kors), til sidst ?

når jeg skriver fx 5^2 betyder 5(i anden)

(6-20x+40)/(8x+16) = 8/(2x+4)
(46+20x)/(8x+16) = 8 /(2x+4)

Proportion

(2x+4)*(46-20x)=8(8x+16)
92x-40x^2+184-80x = 64x+128
184-128 = -92x + 40x^2+80+64x
56=92x^2

og det er så der jeg går i stå? kan i i se fejlen?
Hvis der ingen er, hvordan skal jeg så forholde mig til de 92x^2 ?

På forhånd tak.



Brugbart svar (0)

Svar #3
01. november 2006 af allan_sim

#2.
Når du samler de to første brøker, kommer du til at lave en regnefejl, idet du skal trække begge led fra i parentesem - så der står 6-20x-40.

Herefter er det rigtigt nok, og du ender op med en andengradsligning med din metode. Sådanne har du muligvis ikke lært at løse, og det er også lettere, hvis du i stedet finder den samme nævner for brøken på højresiden og herefter trækker den fra på begge sider. Du ender så - efter at sætte på fælles brøkstreg - med en stor brøk, der skal være lig med 0. Hvornår er det tilfældet?

Er du med på, hvad jeg skriver?

Svar #4
01. november 2006 af Hindsborg (Slettet)

Åh, ja.

Tusind tak, for din hurtige respons. Nu er jeg med på sporet igen. Endnu engang, mange tak!

Skriv et svar til: 1.G Ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.