Kemi

Blanding af puffer

02. november 2006 af Lehatti (Slettet)
Halløjsa.. Søger lidt hints/svar til følgende opgave:

Beregn hvor stort et volumen ammoniakvand (0,2 M) og ammoniumchloridopløsning (0,15 M), der skal bruges til at fremstille 100 mL ammonium/ammoniak puffer med pH = 9.

Jeg ved ikke om det er fordi det er over to år siden jeg har haft kemi, at der ikke er noget der ringer. For opgaven lader egentlig til at virke relativt ligetil. :S

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. november 2006 af dnadan (Slettet)

Benyt du hellere pufferligningen:
pH=pKs+log(n(B)/n(S))

Svar #2
02. november 2006 af Lehatti (Slettet)

Er stadig lost.. Jeg kender selvf. pH = 9 samt pKs, men hvordan løser jeg forholdet (ligningen) mellem volumen af tilsat 0,2M 0g 0,15M der skal tilsættes, for at ramme de 9 pH?

Svar #3
02. november 2006 af Lehatti (Slettet)

Hmm, ingen der kan hjælpe?! :)

Brugbart svar (0)

Svar #4
02. november 2006 af frodo (Slettet)

det letteste er at antage, at der ikke sker protolyse i de to vandige opløsninger. Antagelsen er rimelig, da begge er svage, så det går ikke helt galt.

pufferligningen kan omskrives til:

pH=pKs+log(nB/nS)

nB=cB*VB
nS=cS*VS

og ligeledes skal der iflg opgaven gælde at Vb + Vs =100mL

Du har nu 2 ligninger med to ubekendte, som kan løses på ganske triviel vis.

Brugbart svar (0)

Svar #5
02. november 2006 af mathon

beregn først forholdet n(B)/n(S)

Brugbart svar (0)

Svar #6
03. november 2006 af mathon

suppering af #4

pKa(NH4^(1+))=9.25

pH=pKs+log(nB/nS)

9=9.25+log(nB/nS)

log(nB/nS)=-0.25

nB/nS=10^(-0.25)=ca. 0.562341

nB=0.562341*nS

cB*VB = 0.562341*cS*VS og VB+VS=100_mL

0.2_mMol/mL*VB=0.562341*0.15_mMol/mL*VS
og
VB+VS=100_mL

eller skrevet uden enheder:

0.2*VB=0.562341*0.15*VS og VB+VS=100,

hvoraf ved triviel løsning af 2 ligninger med to ubekendte:

VB=29.66_mL og VS=70.34_mL


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. november 2006 af mathon

suppering --> supplering (selv om det er ved at være "suppetid")

Svar #8
07. november 2006 af Lehatti (Slettet)

Jeg fik slet ikke takket for svaret (dnadan, frodo og mathon!)!.. Havde egentlig lavet det rigtigt, blot med den brøler at jeg havde brugt Ks værdien i stedet for pKs! :)

Skriv et svar til: Blanding af puffer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.