Kemi
Maj 2001, Opgave 1, Fremstilling af rent nikkel.
10. november 2006 af
zytex (Slettet)
Opgave 1, 2001 Maj: Fremstilling af rent nikkel.
Jeg tænkte på om der var en der kunne give mig lidt hjælp med spørgsmål b), opgaven lyder som følgende.
Ved mondprocessen reagerer nikkel med carbonmonooxid efter reaktionsskemaet:
(I) Ni(s) + 4CO(g) -> Ni(CO)4(g)
Standentalpien for Ni(CO)4 er -601,58 kJ/mol, og stoffets kogepunkt 43 C.
I en lukket beholder findes CO(g) ved en given temperatur. Trykket i beholderen er 1,00bar. Der tilsættes Ni(s) , og reaktion (I) forløber til ligevægt. Temperaturen fastholdes, og når ligevægten er nået, har 80% af CO(g) reageret.
b) Beregn trykket i beholderen ved ligevægt?
Jeg tænkte på om der var en der kunne give mig lidt hjælp med spørgsmål b), opgaven lyder som følgende.
Ved mondprocessen reagerer nikkel med carbonmonooxid efter reaktionsskemaet:
(I) Ni(s) + 4CO(g) -> Ni(CO)4(g)
Standentalpien for Ni(CO)4 er -601,58 kJ/mol, og stoffets kogepunkt 43 C.
I en lukket beholder findes CO(g) ved en given temperatur. Trykket i beholderen er 1,00bar. Der tilsættes Ni(s) , og reaktion (I) forløber til ligevægt. Temperaturen fastholdes, og når ligevægten er nået, har 80% af CO(g) reageret.
b) Beregn trykket i beholderen ved ligevægt?
Svar #1
11. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)
Hvis du nu er startet med 100 mol gas og 80% af CO har reageret, hvor meget CO er der så tilbage?
Reaktionsproduktet Ni(CO)4 er også en gas. Hvor mange mol gas har du i alt efter endt reaktion (ved ligevægt)?
Du startede så med 100 mol og har du ??? mol.
Da T og V er konstant, kan du bruge relationen
P1*V1/T1 = P2*V2/T2
til at finde det nye tryk
Reaktionsproduktet Ni(CO)4 er også en gas. Hvor mange mol gas har du i alt efter endt reaktion (ved ligevægt)?
Du startede så med 100 mol og har du ??? mol.
Da T og V er konstant, kan du bruge relationen
P1*V1/T1 = P2*V2/T2
til at finde det nye tryk
Svar #2
12. november 2006 af zytex (Slettet)
Kan du uddybe hvorledes du vil anvende P1 * V1/T1 = P2 * V1/T1? Altså ved ligevægt er stofmængden af CO 20mol og stofmængden af Ni(CO)4 20mol?
Skriv et svar til: Maj 2001, Opgave 1, Fremstilling af rent nikkel.
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
