Matematik

funktion for cirkelbue

26. november 2006 af Arkanoid (Slettet)
Hej

En cirkel med centrum i O(5,0) og radius 4, går gennem 3 punkter: A(1,0), B(5,5) og C(9,1).

b) Gør rede for at cirkelbuen, der starter i A, går gennem B og ender i C, er graf for en funktion f med forskriften f(x) = sqrt( -9 + 10x - x^2 ).

Jeg har naturligvis en funktion, g(x) = (x-5)^2 + y^2 = 4^2, men jeg kan ikke se hvordan jeg konstruerer en funktion for cirkelbuen, der er givet ved de tre punkter.

Opgaven er 4.003 fra Eksamensopgaver i matematik, 3-årigt forløb til A-niveau.

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. november 2006 af mathon

(x-5)^2 + y^2 = 4^2

y^2 = 16 - (x-5)^2

y^2 = 16 -(x^2-10x+25)

y^2 = 16 -x^2+10x-25

|y| = sqr(-x^2+10x-9)

hvis y>o eller y=0, hvilket er tilfældet for de tre punkter A(1,0), B(5,5) og C(9,1),
gælder

halvcirklen:

y = sqr(-x^2+10x-9)


Skriv et svar til: funktion for cirkelbue

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.