Kemi

Reaktionshastighed

27. november 2006 af kuldioxid (Slettet)
Hej..

Jeg har fået følgende opgave:

"En reaktion har reaktionsskemaet
2a + 3B + C --> 2D + F
Hastighedsudtrykket, som jo sjældent følger reaktionsskemaets koefficienter, kan udtrykkes ved
v=k(T)*[A]^n*[B]^m*[D]^p

Ved nogle eksperimenter ændrer man på reaktanternes koncentrationer én ad gangen og holder de to andre fast. Man får følgende resultat:
- hvis konc. af A fordobles, bliver v dobbelt så stor.
- hvis konc. af B halveres, bliver v 4 gange så lille.
- hvis konc. af D fordobles, forbliver v uændret."

Det er så meningen at jeg skal finde ekponenterne til stofferne A, B og D..

Jeg har tidligere arbejdet med ligningen opgave, men noget simplere:

hvis vi har forskriften v = [A]^p

hvis jeg sætter p til 0 bliver hastigheden uændret, mens hvis jeg 4 ind bliver den 16 gange hurtigere..

dog kan jeg ikke rigtigt forstår det..

Nogen der kan og har tid til at hjælpe..?

På forhånd tak!!

Svar #1
27. november 2006 af kuldioxid (Slettet)

er der slet ikke nogen der måske bare har et forslag eller noget..?

Brugbart svar (0)

Svar #2
28. november 2006 af Larsendrengen (Slettet)

1) hvis konc. af A fordobles, bliver v dobbelt så stor

det må betyde lineær sammenhæng, dvs. n=1


2) hvis konc. af B halveres, bliver v 4 gange så lille.

det må betyde kvadratisk sammenhæng: m=2


3) hvis konc. af D fordobles, forbliver v uændret.

D har ingen indflydelse på reaktionshastigheden. p=0


dvs. at hastighedsudtrykket må være:

v = k(T)[A]*[B]^2

Brugbart svar (0)

Svar #3
28. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

tag en parameter ad gangen.

Hvis a bliver dobbelt så stor bliver v dobbelt så stor. Dette kan omskrives til:

Før og efter kaldes nu for henholdsvist 1 og 2 således at:

v2=2*a1 og A2=2*A2

Da v1~A1^n og v2~A2^n (~ betyder proportional med, da alt alter er konstant)

Hermed ved du at:

2*A1^n = (2*A1)^n, hvilket kan løses til n=1.

Gør det samme med de øvrige konstanter.

Brugbart svar (0)

Svar #4
28. november 2006 af Larsendrengen (Slettet)

v2=2*a1 og A2=2*A2

du mener vel:

v2=2*v1 og A2=2*A1


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Ad #4

Ja, det var en skrivefejl.

ideen var at man via symboler kan udlede koefficienterne i hastighedsudtrykket.

Svar #6
28. november 2006 af kuldioxid (Slettet)

min lærer sagde til mig i dag at A skal være opløftet i 2.... hvordan ka det være..?

Brugbart svar (0)

Svar #7
28. november 2006 af sapiens (Slettet)

tja, din lærer tager fejl :)

Skriv et svar til: Reaktionshastighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.