Matematik

Ligninger

13. december 2006 af TmnKluivert (Slettet)
Jeg har svært ved disse 3 ligninger:

a) x² - 8x – 20 = 0

b) 7 - X² = 3x

c) 1 + X + X² = 0

Hvis der er nogle der kan hjælpe, ville jeg blive meget taknemmelig. Mvh tmnkluivert :-)

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. december 2006 af Peter_F (Slettet)

I må have lært løsningsformlen til 2.gradsligninger hvis i bliver stillet opgaver i det.

I en 2.gradsligning af typen ax^2+bx+c=0 er løsningen x givet ved:

x=(-b +/- sqrt(D))/2a, hvor D=b^2-4ac

Svar #2
13. december 2006 af TmnKluivert (Slettet)

Ja okay. Men jeg mindes nu ikke at have lært dette?

Men jeg har prøvet mig frem:

X² - 8x - 20 = 0
X²8x-8x-20=0-8x
X²-20-20=-8-20
X²=-28
5,292=-28
2,292-28=0

Er dette rigtigt? Og er der en der i såfald vil lave de rigtige løsninger? For jeg er virkelig gået i stå ved denne opgave.

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. december 2006 af Peter_F (Slettet)

Inden for de reelle tal kan man ikke tage kvadratroden til negative tal, så antallet af løsninger bestemmes af fortegnet for D, altså:
D>0 : 2 løsninger
D=0 : 1 løsning
D<0 : Ingen løsning

Brugbart svar (0)

Svar #4
13. december 2006 af ibibib (Slettet)

Nej, det er forkert. Benyt metoden fra #1.

Brugbart svar (0)

Svar #5
13. december 2006 af Peter_F (Slettet)

Hvor bliver x'erne af? Jeg forstår ikke rigtig hvad du laver...

Har i fået at vide at i skal regne dem eller laver du forud?

Svar #6
13. december 2006 af TmnKluivert (Slettet)

Men jeg kan ikke finde ud af denne metode?

Er det ikke en der kan skrive det rigtige svar på den måde jeg har gjort?

Svar #7
13. december 2006 af TmnKluivert (Slettet)

Vi har fået en nogle opgaver, og der indgår bl.a disse 3 ligninger. Så laver ikke forud, men det du skrev først mindes jeg bare aldrig at have set.

Brugbart svar (0)

Svar #8
13. december 2006 af Peter_F (Slettet)

Hvis du ikke kan finde ud af den metode, så kan du ikke løse 2.gradsligninger analytisk.
Du kan derimod tegne dem ind og aflæse hvor grafen skærer x-aksen...

Svar #9
13. december 2006 af TmnKluivert (Slettet)

Hmm okay. Hvad er det så jeg har gjort før? Kan jeg slet ikke lave det på den måde?

Brugbart svar (0)

Svar #10
13. december 2006 af Peter_F (Slettet)

Jeg forstår som sagt ikke din metode... Og nej, der findes ikke andre måder at løse det på. Man kan løse det nummerisk, men det er der bestemt ingen grund til.

Brugbart svar (0)

Svar #11
13. december 2006 af Peter_F (Slettet)

Prøv i hvert tilfælde at finde ud af hvad a, b og c er og sæt dem herefter ind i løsningsformlen.

Svar #12
13. december 2006 af TmnKluivert (Slettet)

Men Peter, det er da sådan man løser ligniner? Sådan har jeg da lært det? Man skal gøre ligningen sand?

Brugbart svar (0)

Svar #13
13. december 2006 af Peter_F (Slettet)

det kan du gøre med ligninger af 1. grad, f.eks. 10x=10 => x=1

Men så let kan man ikke gøre det med ligninger 2. grad og højere.

I den udregning får du på mystisk vis x-leddet til at forsvinde... Det er ikke muligt - tro mig!

Brugbart svar (0)

Svar #14
13. december 2006 af Peter_F (Slettet)

misforstå mig ikke, x-leddet kan forsvinde i visse tilfælde, men ikke i nogle af dine ligninger.

Svar #15
13. december 2006 af TmnKluivert (Slettet)

Nej okay! Så har jeg da lige lært noget! Mange tak.
Men jeg synes dog stadig denne formel x=(-b +/- sqrt(D))/2a, hvor D=b^2-4ac virker utrolig forvirrende? For mener bestemt ikke at jeg har lært den.

Brugbart svar (0)

Svar #16
13. december 2006 af Peter_F (Slettet)

kan sagtens forstå hvis du ikke umiddelbart kan se det, ud fra det jeg skrev. Søg lidt på nettet eller spørg din lærer. Du vil med tiden erfare at det ikke er så vanskeligt som man umiddelbart kunne tro...

Svar #17
13. december 2006 af TmnKluivert (Slettet)

Ja okay. Nu har jeg bare verdens mest specielle matematik lærer. Som ikke siger tingene 2 gange!

Men kan du vise hvordan man laver den første? Altså når du har sat det hele ind? Men hvis det tager for lang tid er det skam ikke nødvendigt :-)

Brugbart svar (0)

Svar #18
13. december 2006 af Peter_F (Slettet)

x² - 8x – 20 = 0

Her er a=1, b=-8 og c=-20

D=(-8)^2-4*1*(-20)=64-(-80)=144

x=(-(-8)-sqrt(144))/2*1 = (8-12)/2 = -2

x=(-(-8)+sqrt(144))/2*1 = (8+12)/2 = 10

Svaret er altså x=-2 og x=10.

Svar #19
13. december 2006 af TmnKluivert (Slettet)

Mange tak Peter!

Brugbart svar (0)

Svar #20
13. december 2006 af Peter_F (Slettet)

Det er bare iorden :D

Forrige 1 2 Næste

Der er 25 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.