Kemi

kemiopg-partialtryk

19. december 2006 af cs (Slettet)
hej er der nogen der har tid til at hjælpe med denne opgave

Ækvimolare mængder af chlor og carbonmonoxid sammenføres i en beholder ved 298 K således at begyndelsespartialtrykket for begge gasser er 2 bar.
Beregn partialtrykket for chlor efter at ligevægten har indstillet sig. kp=1,57*10^12 kan ikke se hvilken formel jeg skal bruge

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. december 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Du skal selv lave formlen!

Gør således:

1)
Opskriv den kemiske reaktion

2)
Udtryk trykket af CO og Cl2 som funktion af trykket af dine reaktionsprodukter. I dette udtryk skal du udnytte, at der er en nøge sammenhæng mellem den tilbageværende mængde CO og Cl2 samt mængden af dannet produkt.

3)
Opskriv ligevægtsudtrykket ved hjælp af ovenstående sammenhænge og løs denne ligning (en ligning med en ubekendt)

Brugbart svar (0)

Svar #2
19. december 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Et lille hint.

Gasserne regnes som idealgassen, hvorfor der er en entydig sammenhæng mellem mængden i mol og trykket (alt andet lige d.v.s tryk og temp.)

Et lille hint mere.
Check lige enheden for kp. Enheden fortæller dig, hvad enheen for CO, Cl2 og reaktionsprodukterne skal være.

Brugbart svar (0)

Svar #3
19. december 2006 af Kemiersjov (Slettet)

#2 alt andet lige er selvfølgelig IKKE tryk.

Svar #4
19. december 2006 af cs (Slettet)

jamen jeg har
kp=p(COCl2)/(p(CO)*p(Cl2)) =1,57*10^12 M^-2

CO + Cl2 <-> COCl2
2 2 0
0 0 4
eller vil der ved ligevægt være
1 1 2

p*v=n*r*T

p= n*(R*T/V) Jeg er helt lost

skal man sige kp=x/x^2=1,57*10^12

Brugbart svar (0)

Svar #5
19. december 2006 af frodo (Slettet)

efter reaktion er p(Cl2)=p(CO)=2bar -x
og p(COCl2)=x
dvs:
Kp=x/(2-x)^2, som er en ligning der skal løses for x, hvoraf p(Cl2) let kan bestemmes.
Du ved ikke hvad trykket er før du har løst ligningen (!)

Svar #6
19. december 2006 af cs (Slettet)

men kan det så godt passe at det hele er omdannet og partialtrykket for chlor er 0

Brugbart svar (0)

Svar #7
19. december 2006 af frodo (Slettet)

hvis ligevægtskonstanten er omtrent 10^12, ja så er der ikke meget reaktant tilbage.

Skriv et svar til: kemiopg-partialtryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.