Matematik

Funktion

07. januar 2007 af Leah (Slettet)
Er lidt i tvivl om overskriften er funktion. Men håber nogen kan hjælpe!

Opgaven lyder:
Lego fremstiller nye klodser. Omkostningerne O(x) ved fremstillingen af x tons pr. uge af disse klodser er givet ved

O(x)= x^3 - 30x^2 + 400x + 30

hvor O(x) er udtrykt i en møntenhed, som er underordnet i denne forbindelse. Den producerede varemængde kan sælges til en fast pris på 308 pr. ton.

Man skal så bestemme det antal tons, som virksomheden skal fremstille pr. uge, hvis fortjenesten skal være maksimal..


Hjælp?

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. januar 2007 af allan_sim

#0.
Ud fra oplysningerne kan du opstille en salgsfunktion. Fortjenesten finder du ved at trække omkostningerne fra salget, altså

O(x) = x^3-30x^2+400x+30
S(x) = 308x

F(x) = S(x)-O(x) = ....

For at finde den maksimale fortjeneste skal du differentiere og lave en funktionsundersøgelse.

Svar #2
07. januar 2007 af Leah (Slettet)

O(x) = x^3-30x^2+400x+30
O'(x) = 3x^2 - 60x + 400

Hvad er en funktions undersøgelse?
Mhh.. kan det passe, at jeg blot kan indtegne grafen på min lommeregner og finde den mindste værdi som rører x-aksen?

Brugbart svar (0)

Svar #3
07. januar 2007 af allan_sim

#2.
Det er fortjenesten, du skal differentiere. Herefter skal du finde ud af, hvornår der er vandret tangent og for hver af disse steder finde ud af, om det drejer sig om et minimum eller maksimum. Det er kun maksimum, du er interesseret i.


Svar #4
07. januar 2007 af Leah (Slettet)

Ahh..Okay, misforstod noget dér..

Forstår godt det med maksimumerne, og hvordan man finder dem..

men hvordan løser jeg dette F(x) = S(x)-O(x) = .... ?

Brugbart svar (0)

Svar #5
07. januar 2007 af allan_sim

#4.
Fra #1:

F(x) = S(x)-O(x) = 308x-(x^3-30x^2+400x+30)

Reducer dette og differentier efterfølgende.

Svar #6
07. januar 2007 af Leah (Slettet)

Jeg ganger 308x ind i parentesen
308x^4- 9240x^3 + 123200x^2 + 9240x

ehhm.. Det er så bare ikke særlig smart, eftersom jeg helst skal have det ned til en 2.gradsligning.

.. Må indrømme at jeg er gået lidt i stå..

Brugbart svar (0)

Svar #7
07. januar 2007 af allan_sim

#6.
308x er ikke ganget på parentesen. Det er en ganske almindelige parentes, der skal hæves, idet du husker på at ændre fortegn på alle led i parentesen på grund af det negative fortegn uden for parentesen.

Svar #8
07. januar 2007 af Leah (Slettet)

308x * x^3 = 308x^4 = -308x^4
308x * 30x^2 = 277200x^3 = +277200x^3
308x * 400x = 123200x^2 = -123200x^2
308x * 30 = 9240x = - 9240x
-308x^4 +277200x^3 -123200x^2 - 9240x
.. men hvis jeg ikke kan gange ind i parentesen..

Kan jeg sætte det til
308x-x^3+30x^2-400x-30 = 0
og derefter bruge ln og lign.?

Svar #9
07. januar 2007 af Leah (Slettet)

F(x) = S(x)-O(x) = 308x-(x^3-30x^2+400x+30)
F(x) = 308x-x^3+30x^2-400x-30
F'(x) = 308 - 3x^2 + 60x - 400
F'(x) = -3x^2 + 60x -92

Svar #10
07. januar 2007 af Leah (Slettet)

F'(x) = -3x^2 + 60x -92

d=60^2 - 4 *(-3) * (-92) = 2496

(-60 -/+ kvadr. 2496 )/(2 * (-3)) =

x_1 = 18,32
x_2 =1,67

..
eller er jeg helt galt på den?

Brugbart svar (0)

Svar #11
07. januar 2007 af ibibib (Slettet)

O(x) = x^3-30x^2+400x+30
S(x) = 308x

F(x) = S(x)-O(x) = x^3-30x^2+400x+30-308x =
x^3-30x^2+92x+30

F'(x) = 3x^2-60x+92
osv.

Svar #12
08. januar 2007 af Leah (Slettet)

Mhh, punkterne bliver det samme..

F'(x) = 3x^2-60x+92
d=60^2 - 4 *3 * 92 = 2496

(60 -/+ kvadr. 2496 )/(2 * 3) =
x_1 = 18,32
x_2 = 1,67

1,67 er et maksimum..
Kan det så passe, at jeg skal indsætte 1,67 i F(x) =
x^3-30x^2+92x+30

dvs.

F(x) = 1,67^3-30*1,67^2+92* 1,67 + 30 = 104,63

Dvs. At virksomheden skal fremstille 104,63 tons pr. uge, hvis deres fortjeneste skal være maksimal... ?

Brugbart svar (0)

Svar #13
08. januar 2007 af ibibib (Slettet)

Dine beregninger er korrekte, men virksomheden skal fremstille x=1,67 tons pr. uge for at få den maksimale fortjeneste på 104,63.

Svar #14
08. januar 2007 af Leah (Slettet)

Godt nok..
Ja, det giver vidst også mere mening, eftersom x står for ton pr. uge.. og man efter indtsættelsen af ton i F(x) - ligningen, får fortjenesten..
Tak (:

Skriv et svar til: Funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.