Matematik

parabel med 3 kendte punkter

14. januar 2007 af hilo (Slettet)
hej
Jeg sidder lidt væk fra min bøger og notater, og er i gang med at løse en opgave. jeg ville høre om der var nogen som evt. kunne hjælpe ;)

Opgaven går ud på at finde forskriften for en parabel som skærer koordinatsystemet i P(2,0) Q(8,0) R(0,4).

/Hilo

Brugbart svar (0)

Svar #1
14. januar 2007 af Benjamin. (Slettet)

Du kan faktorisere andengradspolynomiet vha. dets rødder.
Hvis andengradspolynomiet fx. er p(x) = ax^2 + bx + c, og r_1 og r_2 er rødder i polynomiet, så kan det faktoriseres som:
p(x) = a(x-r_1)(x-r_2)
Du bruger derefter det tredje punkt til at bestemme a.

Brugbart svar (0)

Svar #2
14. januar 2007 af Dominik Hasek (Slettet)

#0:
Helt generelt kan du bruge formlen på

http://texperten.dk/docs/DOC6322718FG/poly2.pdf

Men eftersom du har begge rødder for parabelligningen, nemlig 2 og 8, kan du nemt finde førstekoordinaten til toppunktet, thi dette er symmetrisk omkring rødderne.

Prøv at se om du ikke kan bruge dette til noget. (Det kan du!)

Brugbart svar (0)

Svar #3
14. januar 2007 af Benjamin. (Slettet)

#2 Jeg kan ikke åbne pdf-filen.
Men hvis det er en helt generel formel, har du vel bare løst ligningssystemet:
p(x) = a(x_1)^2 + bx_1 + c
p(x) = a(x_2)^2 + bx_2 + c
p(x) = a(x_3)^2 + bx_3 + c
... eller hvad?

Brugbart svar (0)

Svar #4
14. januar 2007 af Benjamin. (Slettet)

#3 Rettelse:
"p(x) = a(x_1)^2 + bx_1 + c
p(x) = a(x_2)^2 + bx_2 + c
p(x) = a(x_3)^2 + bx_3 + c"
->
p(x_1) = a(x_1)^2 + bx_1 + c
p(x_2) = a(x_2)^2 + bx_2 + c
p(x_3) = a(x_3)^2 + bx_3 + c

Brugbart svar (0)

Svar #5
30. april 2011 af jotrha (Slettet)

Kommentar til en gammel sag:

Der har allerede været kvalificerede indlæg. Nedenstående er blot en afstressende betragtning:

Uden de store hovedbrud ses at rødderne er oplyst og parablens skæring med 2. aksen er i punktet 4

Gælder: a(x-r1)(x-r2)

Udregn blot: (x-2)(x-8) = x¨2-10x+16, ja men for x=0 skal den jo skære y i punktet 4, altså må parablen sænkes med en faktor 4, hvilket jo er det samme som at dividere hvert led med 4, og heraf fås forskriften:

f(x) = .25x^2-2,5x+4, havde man slæbt faktor a med var det blot endt i ligningen: 16a=4 og således a=1/4 ganget ind på hvert led, som allerede gjort ved simpel betragtning.

Mvh.

John

   


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. april 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

#5

Ved at lære den generelle måde fra sig, har man lært eleven at beregne en parabel ud fra 3 punkter, hvoraf det ene er tilfældigt valgt, istedet for at han/hun skal sidde og tænke "Fuck!". Det er jo ikke altid man er så heldig at få smidt rødder+toppunkt i hovedet ;)


Skriv et svar til: parabel med 3 kendte punkter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.