Matematik

Ligningen for vandrette tangenter

20. januar 2007 af _Keller (Slettet)
Jeg får oplyst, at
f(x) = x^5 - 5x^3 + 2

Jeg finder f´(x): 5x^4 + 15x^2

men hvordan finder jeg ligninger for de vandrette tangenter??


Tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. januar 2007 af Thea-s (Slettet)

Du sætter f'(x) lig 0 og isolerer x. De værdier, du får for x er x-koordinater til de punkter på grafen for f, hvor der er vandrette tangenter. Okay?

Brugbart svar (0)

Svar #2
20. januar 2007 af Thea-s (Slettet)

Du sætter f'(x) lig 0 og isolerer x. De værdier, du får for x er x-koordinater til de punkter på grafen for f, hvor der er vandrette tangenter. Okay?

Svar #3
20. januar 2007 af _Keller (Slettet)

uha..
forstår det ikke?
kan du beskrive lidt mere +

Svar #4
20. januar 2007 af _Keller (Slettet)

altså jeg har fundet monotoniforholdene:

Brugbart svar (0)

Svar #5
20. januar 2007 af Thea-s (Slettet)

Altså f´(x)=0:
5x^4 + 15x^2 = 0
isoler x:
x = kvadratrod 3
x = - kvadratrod 3
Du ved altså at de vandrette tangenter til f findes i disse koordinater.
Derefter finder du f(x) til de x-værdier du har fundet:
f(kvr3)= -8,392
f(-kvr3)= 12,392
Altså ved du at de to vandrette tangenter til f har ligningerne:
y=-8,392 og y=12,392

Var det bedre forklaret?

Svar #6
20. januar 2007 af _Keller (Slettet)

jamen det har jeg også gjort??
er det så bare det, men facit siger noget andet..

Svar #7
20. januar 2007 af _Keller (Slettet)

det er mig der ser det forkert..
Jeg har regnet rigtig ud, men facit skriver:

y = 6* kvad. 3 +2

y = 2 - 6 * kvad.3

y= 3

hvor får de det fra?
det giver det samme, når man regner det, men hvorfor sådan+

Svar #8
20. januar 2007 af _Keller (Slettet)

hvordan kan jeg redegøre om er tale om en vendetangent?

Brugbart svar (0)

Svar #9
20. januar 2007 af Thea-s (Slettet)

Hvilket program bruger du til at regne det ud?

Svar #10
20. januar 2007 af _Keller (Slettet)

Mathcad..

men hvoran kan jeg redegøre om er tale om en vendetangent?+

Brugbart svar (0)

Svar #11
20. januar 2007 af allan_sim

#7.
Udregn eksempelvis f(kvad(3)):



Hvis der skal være tale om en vendetangent, skal f'(x) have samme fortegn op hver side af nulpunktet.

Brugbart svar (0)

Svar #12
20. januar 2007 af allan_sim

#11.
Trykfejl i første parentes - skulle selvfølgelig være


Svar #13
20. januar 2007 af _Keller (Slettet)

kan du ikke skrive den med almindelig skrift..

Brugbart svar (0)

Svar #14
20. januar 2007 af allan_sim

#13.
Hvorfor? Kan du ikke se, hvad der står i #11?

Svar #15
20. januar 2007 af _Keller (Slettet)

kan jeg også nu. hehe

hvilket program bruger du?

og hvordan regner jeg den ud for de andre?

Brugbart svar (0)

Svar #16
20. januar 2007 af allan_sim

#15.
Jeg bruger LaTeX-notation, som er integreret i forum her.

For den anden sætter du blot x=-kvadratrod(3) ind og reducerer på ligenende vis. Den tredje løsning er 0, så der skulle det ikke volde de store problemer at udregne f(0).

Svar #17
20. januar 2007 af _Keller (Slettet)

har jeg regnet ud,

mange tak for hjælpen..
er det et gratis program?

og vil du hjælpe med et par opgaver mere?

Jeg har 17 opgaver og mangler 3?

Brugbart svar (0)

Svar #18
20. januar 2007 af allan_sim

#17.
Bare skriv i forum - folk skal nok hjælpe, hvis de har tid og lyst.

Svar #19
20. januar 2007 af _Keller (Slettet)

har oprettet et nyt
den her er blevet for lang

se på den hvis du gider +

Skriv et svar til: Ligningen for vandrette tangenter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.