Matematik

Polynomier + rødder

03. februar 2007 af corazón (Slettet)
Jeg havde en regneforskrift for en parabel som hedder:
-3x^2+3 og så har jeg beregnet toppunkterne vha formlerne og har tjekket på min lommeregner og de er (s;t)=(0,3)
Så ville jeg regne rødderne ud, og brugte formlen x=-b+-kvadratroden af d/2a
Og det får jeg til nul... ? Dvs at den slet ikke rører x-aksen, hvilket ikke passer... Jeg har prøvet at regne det på forskellige måder, men det giver stadig nul..
Noget må være gået galt, ikke?

Svar #1
03. februar 2007 af corazón (Slettet)

Nu viser jeg lige hvad jeg har gjort..

a = -3 b = 0 c = 3

d = 0^2-4*-3*3 = 36


x = -0 +- 6 / 2*-3 = 0

Brugbart svar (0)

Svar #2
03. februar 2007 af apandersen (Slettet)

Først og fremmest er det at skyde fugle med kanoner når du går den omvej for at løse den ligning. I dette tilfælde er b=0, og de betyder at man direkte bare kan isolere x:

-3x^2+3=0
-3x^2=-3
x^2=1
x=KVDROD(1)=1, x=-KVDROD(1)=-1

Altså løsningerne x=1 og x=-1.

Vi prøver lige på den traditionelle måde for at tjekke efter:

d=0^2-4*(-3)*3=36>0 => 2 løsninger

x=(-0+6)/(2*(-3)) = -1
x=(-0-6)/(2*(-3)) = 1

Altså det samme. Fejlen begår du ved at glemme paranteserne når du indtaster på lommeregneren. Husk at sætte parantes om (-b+-KVDROD(d)) og (2a).

Vi kontrollerer lige løsningerne:

-3*1^2+3=-3+3=0
-3*(-1)^2+3=-3+3=0

Altså fandt vi løsningerne x=1 og x=-1

Brugbart svar (0)

Svar #3
03. februar 2007 af ibibib (Slettet)

se
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=306745

Svar #4
03. februar 2007 af corazón (Slettet)

ahh så er det fordi jeg glemte parenteserne rundt om -3... Men jeg vidste ikke at man kunne isolere x, men man bliver jo klogere hver dag.. Tak, så kan jeg kæmpe videre efter min regnefejl er blevet rettet :)

Skriv et svar til: Polynomier + rødder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.