Kemi

Methylrødt....haster!

04. februar 2007 af Jelly (Slettet)
Methylrødt er et stort organisk molekyle med bruttoformlen C15H15N3O2. I en opløsning eksisterer stoffet som et korresponderende syre-base par:
http://peecee.dk/?id=26637

a) Redegør for stoffets syre-base-egenskaber.

b) Redegør for den binding, der på figuren er markeret med en stiplet linie.

Har sidder med de 2 opgaver i lang tid og er kommet ingen vegne. Håber derfor nogle af jer kan hjælpe mig med de to spørgsmål.

På forhånd tak!
På forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. februar 2007 af sapiens (Slettet)

a) hmm... carboxylsyregruppen er i hvert fald syreegenskaberne. og jeg vil tro at (de svage) baseegenskaber skal tilskrives N til venstre i strukturformlen...

b) O er meget elektronegativt, så det positive H+ bliver tiltrukket af de elektrostatiske kræfter mellem O og protonen. derfor den stiplede linje, eftersom det ikke er en kemiske binding, men en fysisk tiltrækning

Svar #2
04. februar 2007 af Jelly (Slettet)

a) okay
b) men hvad hedder den fysiske binding? Er det en ion-dipol-binding, hydrogenbinding el. londonbinding?

Svar #3
04. februar 2007 af Jelly (Slettet)

Jeg har methylrødts molarmasse til 269,30g/mol. Jeg skal så bestemme den formelle koncentration af methylrødts stamopløsning.

Jeg får at vide at 0,100g Methylrødt opløses i 100mL ethanol. Af denne opløsning udtages 20,00mL, der fortyndes med ethanol til 100,00mL.

Hvordan finder jeg koncentrationen af methylrødts stamopløsning af ovenstående oplysning.



Brugbart svar (0)

Svar #4
04. februar 2007 af sapiens (Slettet)

#2 hmm, den er tricky. umiddelbar vil jeg sige, at det minder meget om en kompleks/koordinativ binding, dvs. den slabs binding du finder inden for komplekskemien. men det vil ikke være helt korrekt.

#3 du udregner stofmængden af methylrødt, tager en femtedel af den (eftersom du udtager 20 mL), dividerer med 0,120 L for at finde konc.

Svar #5
04. februar 2007 af Jelly (Slettet)

#4

dvs.

n = 0,1g / 269,30g/mol = 3,7133*10^-4mol

n= 3,7133*10^-4mol / 5 = 7,4267*10^-5 mol

c = 7,4267*10^5mol / 0,120L =6,1889*10^-4 M

korrekt?

Svar #6
04. februar 2007 af Jelly (Slettet)

jeg skal ligeledes finde koncentrationen af methylrødt i sur opløsning. Jeg får følgende information:

I en 250mL målekolbe afpitteres 8,0mL af methylrødts stamopløsning. Der tilsættes 50mL 0,1M HCl HCl og fyldes op med dem. H2O til 250mL.

Mit Bud:

n (methylrødts stamopløsning) = 8mL * 6,1889*10^-4 M = 4,95112*10^-6mol

n(H3O+) = 50mL * 0,1M = 0,05mol

Hvad gør man nu?

Brugbart svar (0)

Svar #7
04. februar 2007 af sapiens (Slettet)

#5 har ikke checket efter, men udregningerne ser helt fine ud.

#6 har du husket at lave mL om til L?
du trækker n(H3O+) fra n(methylrødt), eller omvendt, hvis der er mere methylrødt end syre.

Svar #8
04. februar 2007 af Jelly (Slettet)

#7

Når jeg trækker n(H3O+) fra n(methylrødt) så får jeg:

0,05mol - 4,95112*10^-6mol = 0,05mol

Dette tal dividerer jeg med 250mL = 0,250L og får methylrødt i sur opløsning:


c = 0,05mol / 0,250L = 0,2M

Jeg skal samtidig også finde methylrødt i basisk opløsning. Jeg får følgende oplysning:
I en 250mL målekolbe afpitteres 8,0mL af methylrødts stamopløsning. Der tilsættes 50mL 0,1M NaOH og fyldes op med dem. H2O til 250mL.

Mit bud:

n(methylrødt) - n(H3O+) = -0,005 ? giver et negativt tal hvad gør man så?

Svar #9
04. februar 2007 af Jelly (Slettet)

?

Brugbart svar (0)

Svar #10
04. februar 2007 af sapiens (Slettet)

hmm
"n(H3O+) = 50mL * 0,1M = 0,05mol" er forkert, det giver 0,005 mol :)
anyway, det er egentlig ligegyldigt, fordi din stofmængde af methylrødt er så lille. din akt. konc. af methylrødt er derfor 0 M.

i den anden opg.:
udregn n(methylrødt), udregn n(OH-) og træk den, der har størst værdi fra den anden.

Svar #11
04. februar 2007 af Jelly (Slettet)

Dvs. det giver den samme koncentration som i #8.

Altså 0,02M, da det eneste forskel er at jeg anvender NaOH. ?




Skriv et svar til: Methylrødt....haster!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.