Matematik

hjælp med ligning

24. februar 2007 af Gyldenbær (Slettet)
hejsa derude.

Jeg sidder med en masse opgaver om eksponentiel udvikling, og jeg har fået en opgave, der lyder:

Løs ligningen f(x)=1000

Hvordan skal jeg gribe den an?

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. februar 2007 af wendten (Slettet)

vi skal vide noget mere om ligningen
en ekspotential ligning ser sådan her ud

b+a^x = 1000 derfor skal du kende a og b hvis du ikke kender x

Brugbart svar (0)

Svar #2
24. februar 2007 af wendten (Slettet)

y = b*a^x <--- det er selvfølgetlig gange istedet for plus

Svar #3
24. februar 2007 af Gyldenbær (Slettet)

Hedder en eksponentiel ligning ikke sådan ud b*a^x?

Men jeg kender a og b, kan bare ikke helt finde ud af hvordan man gør?
er det sådan at a*b^x skal give 1000, eller?

Svar #4
24. februar 2007 af Gyldenbær (Slettet)

#2 du var hurtigere end mig :P

Brugbart svar (0)

Svar #5
24. februar 2007 af wendten (Slettet)

ok..

1000=a*b^x

1000/a=b^x

ln(1000/a)=ln(b^x)

ln(1000/a)=x*ln(b)

ln(1000/a)
------- = x
ln(b)



Svar #6
24. februar 2007 af Gyldenbær (Slettet)

ln, er det næsten det samme som log - altså, kan jeg godt skrive log i stedet for ln?

Brugbart svar (0)

Svar #7
24. februar 2007 af wendten (Slettet)

nå men det interesante er at ln(b^x) = x*ln(b)

man kan altså tage potensen der er inde i en logeritmisk funktion og fjerne den hvis man blot ganger selve funktion med den .

Brugbart svar (0)

Svar #8
24. februar 2007 af wendten (Slettet)

ja du kan godt skrive log istedet det er ligemeget

Svar #9
24. februar 2007 af Gyldenbær (Slettet)

Okay, jeg prøvede lige at løse den, og håber så det er rigtigt :)

Tak for hjælpen.

Brugbart svar (0)

Svar #10
24. februar 2007 af wendten (Slettet)

så lidt

Skriv et svar til: hjælp med ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.