Matematik

Omskrivning til Herons formel

12. marts 2007 af leifkristensen (Slettet)
Jeg har problemer med følgende opgave:

Herons formel.

Vi har følgende formel for trekantens areal: T = ½*a*b*sinC . I det næste skal vi skrive om på denne formel, så vi kommer frem til Herons formel:

T = s*(s-a)*(s-b)*(s-c)
,
hvor s er trekantens halve omkreds: (a+b+c)/2 .

Inden vi går i gang med beviset, skal vi lige tilbage til enhedscirklen og sinus og cosinus.



Brugbart svar (0)

Svar #1
12. marts 2007 af blackduck (Slettet)

http://en.wikipedia.org/wiki/Heron%27s_formula#Proof

Dit udtryk ½*a*b*sinC står i den lange udregning.

Svar #2
12. marts 2007 af leifkristensen (Slettet)

Det forstår jeg ikke :/
Er ikke så god til engelsk

Brugbart svar (0)

Svar #3
12. marts 2007 af Benjamin. (Slettet)

I håbet om, at du kan se det, når der er lidt flere udregninger og forklaringer:

Af cosinus relationerne får du:
cos(C) = (a^2+b^2-c^2)/(2ab)
Af idiotformlen sin(x)^2 + cos(x)^2 = 1 fås:
sin(C)= sqrt(1-cos(C)^2)
= sqrt(1-(a^2+b^2-c^2)^2/(2ab)^2)
= sqrt((2ab)^2/(2ab)^2-(a^2+b^2-c^2)^2/(2ab)^2)
= sqrt((4a^2b^2-(a^2+b^2-c^2)^2)/(2ab)^2)
= sqrt((4a^2b^2)-(a^2+b^2-c^2)^2)/(2ab)
Af T = ½·a·b·sinC fås:
T = ½·a·b·sinC
= ½·a·b·sqrt((4a^2b^2)-(a^2+b^2-c^2)^2)/(2ab)
= (1/4)·sqrt((4a^2b^2)-(a^2+b^2-c^2)^2)
(brug "kvadratreglen" (a+b)(a-b) = a^2-b^2)
= (1/4)·sqrt((2ab+(a^2+b^2-c^2))(2ab-(a^2+b^2-c^2)))
(endnu en omskrivning ved de andre kvadratregler efter ophævning af nogle af parenteserne)
= (1/4)·sqrt((c^2-(a-b)^2)((a+b)^2-c^2))
(ved igen at bruge "kvadratreglen" (a+b)(a-b) = a^2-b^2)
= (1/4)·sqrt((c+(a-b))(c-(a-b))((a+b)+c)((a+b)-c))
= sqrt((1/4)^2)·sqrt((c+(a-b))(c-(a-b))((a+b)+c)((a+b)-c))
= sqrt((1/16)(c+(a-b))(c-(a-b))((a+b)+c)((a+b)-c))
= sqrt((c+(a-b))/2(c-(a-b))/2((a+b)+c)/2((a+b)-c)/2)
= sqrt(s(s-a)(s-b)(s-c))
Hvilket er Herons formel og altså det ønskede.

Hvis der er nogle udregninger, du ikke er med på og har brug for endnu en forklaring til, så spørg; men prøv at gøre klart, hvad det specifikt er, du ikke forstår.

Svar #4
13. marts 2007 af leifkristensen (Slettet)

(4a^2b^2 ????
Man kan da ikke have to potenser?
Jeg forstår heller ikke hvor du får 4a fra :/

Svar #5
13. marts 2007 af leifkristensen (Slettet)

Nu har jeg forstået det hele til og med 2. sidste linje, men jeg forstår ikke, hvordan du kommer derfra, og så til Herons formel, eller rettere, hvordan du kommer frem til s'erne.

Brugbart svar (0)

Svar #6
13. marts 2007 af Benjamin. (Slettet)

#4 Undskyld, det er min fejl. Jeg skulle have gjort mere klart, at 4a^2b^2 var 4(a^2)(b^2).

#5 Prøv at tage hver del(/faktor) under kvadratroden i anden sidste led for sig, så er det lidt nemmere at overskue:

(c+(a-b))/2 = (a-b+c)/2 = ((a+b+c)-2b)/2 = (a+b+c)/2-b = s-b
Dvs.:
(c+(a-b))/2 = s-b

(c-(a-b))/2 = (-a+b+c)/2 = ((a+b+c)-2a)/2 = (a+b+c)/2-a = s-a
Dvs.:
(c-(a-b))/2 = s-a

((a+b)+c)/2 = s

((a+b)-c)/2 = (a+b-c)/2 = ((a+b+c)-2c)/2 = (a+b+c)/2-c = s-c
Dvs.:
((a+b)-c)/2 = s-c

Samles det fås Herons formel.

Svar #7
14. marts 2007 af leifkristensen (Slettet)

Okay, mange tak . Tror jeg forstår det nu ..

Skriv et svar til: Omskrivning til Herons formel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.