Matematik

Differentialligning - opg. 3 maj 06

18. marts 2007 af Chubido (Slettet)

Nogen der kan forklare hvad følgende betyder, og hvad man skal gøre:

"Bestem den øvre grænse for det areal, der kan blive dækket af ukrudtsplanten"

Den øvre grænse? Hvordan finder man den? :S


På forhånd tak

Chubido

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. marts 2007 af sveegaard (Slettet)

Øhm, siden overskriften er differentialligning vil jeg gå ud fra, at du skal kigge på logistisk vækst:

dy/dx = y(b-ay)

for på et tidspunkt kan der ikke vokse mere ukrudt, f.eks. er der ikke flere mineraler eller også er der for meget konkurrence.

Svar #2
18. marts 2007 af Chubido (Slettet)


Der står sådan set kun en ligning :

dy/dx = 0,0000002*y(490000-y)

Og herefter kommer opgaveformuleringen så.


x = antal år efter 1950
y = arealet der er dækket af ukrudt

Brugbart svar (0)

Svar #3
18. marts 2007 af sveegaard (Slettet)

Det er også logistisk vækst, kan jeg se.

Du kan vist roligt gange 0,0000002 ind i parentesen for at få en ligning, der ligner den overnstående lidt bedre ;)

Svar #4
18. marts 2007 af Chubido (Slettet)


Men den ligner jo allerede

dy/dx = ay(M-y)

Svar #5
19. marts 2007 af Chubido (Slettet)


Ikke nogen der har et svar eller en løsningsmetode til opgaven?
Evt. hvad denne øvre grænse er? Er det et tal, en ligning? Og i så fald hvilken slags?

Skriv et svar til: Differentialligning - opg. 3 maj 06

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.