Matematik

1 lille opgave

24. marts 2007 af protein30 (Slettet)
hej, jeg kan nemlig ikke find ud af denne opgave og har prøvet at lave en ligning men den virker altså ikke :( derfor beder jeg en hjælp herfra tak og opgaven lyder således:

Parablen med ligningen y=ax^2+bx+c går gennem punkterne P, Q og R.

Bestem på mindst to forskellige måder tallene a, b og c, når P(0,1), Q(1,0) og R(-1,3)


men jeg har fundet c:

y=ax^2+bx+c

1)
ved at indsætte P(0,1)
fås

1=a*0^2+b*0+c, hvoraf c=1

hvordan finder jeg a og b så?

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. marts 2007 af dnadan (Slettet)

Opstil to ligninger med to ubekendte og løs så det pågældende ligningssystem.
Hint: Du ved c=1, og du har to punkter, benyt dette til at opskrive de to ligninger med to ubekendte...

Svar #2
24. marts 2007 af protein30 (Slettet)

dnadan sådan 2 ligniger med 2 ubekendte

0=a1^2+b1+1

3=a(-1)^2+b(-1)+1

men jeg ved ikke hvordan jeg skal beregne a og b ud?

Brugbart svar (0)

Svar #3
24. marts 2007 af dnadan (Slettet)

Her benytter du en af dine udregningsmetoder for udregning af to ligninger med to ubekendte, jeg kan selv anbefale substitionsmetoden...
Et eksempel på dette kan ses på dette link:

http://peecee.dk/?id=36071

Svar #4
24. marts 2007 af protein30 (Slettet)

dnadan kan du ikke vise mig hvordan jeg gør altså jeg ved at a=1/2, b=-3/2 og c=1 men mit spørgsmål er bare at jeg ved ikke hvordan jeg skal udregne a og b til disse resultater, men jeg ved godt hvordan jeg udregner c.. kan du ikke så vise mig hvordan du først og fremmest gør ?


Takker på forhånden :)

Brugbart svar (0)

Svar #5
24. marts 2007 af dnadan (Slettet)

#4
Jeg har netop givet dig et link, som viser dig en metode til at løse to ligninger med to ubekendte, prøv at følg denne...

Svar #6
24. marts 2007 af protein30 (Slettet)

men jeg ved ikke hvordan man bruger denne formel?

Brugbart svar (0)

Svar #7
24. marts 2007 af dnadan (Slettet)

#6 det er ingen formel, men en løsningsmetode, prøv at læse dokumentet grundigt igennem... Det vil nok hjælpe dig gevaldigt...

Svar #8
24. marts 2007 af protein30 (Slettet)

jeg har læst det grundigt, dan men mit problem er bare hvordan jeg skal gør det til at løse a og b

Brugbart svar (0)

Svar #9
24. marts 2007 af dnadan (Slettet)

Du har disse to ligninger:
0=a1^2+b1+1

3=a(-1)^2+b(-1)+1

Prøv at isolere a i ligning nr 1. når dette er gjort indsættes dette nu i ligning nr. 2, hvormed b-værdien nu kan findes. Nu har du en b-værdi, c-værdi og to brugbare punkter, hertil kan du nu beregne a-værdien, ved at opstille en enkelt ligning med en ubekendt.

Svar #10
24. marts 2007 af protein30 (Slettet)

Jeg kan ikke finde uaf af at isolere a og b derfor har jeg problemer med denne opgave og hvis jeg ikke kan det så kan jeg ikke kom videre :( og derfor beder jeg dig om hjælp, hvis du kan vise mig hvordan du isoler og hvordan du gjort, så er jeg meget tak nemlig for dig stor indsats og hjælp? og forresten tak for information..

Brugbart svar (0)

Svar #11
24. marts 2007 af dnadan (Slettet)

a isoleres:
0=a1^2+b1+1
<=>
0=1a+b+1
<=>
-b-1=a

Gå selv videre herfra... Du skal helst kunne løse denne slags ligninger uden problemer...

Svar #12
24. marts 2007 af protein30 (Slettet)

ja men hvordan udregne du så a nu ? da du har isoleret a? vis tak så kan jeg selv lave b?

Brugbart svar (0)

Svar #13
24. marts 2007 af dnadan (Slettet)

indsæt -b-1 for a i ligning nr. 2, og hermed fremkommer denne ligning:
3=a(-1)^2+b(-1)+1 => 3=(-b-1)(-1)^2+b(-1)+1


Svar #14
24. marts 2007 af protein30 (Slettet)

Ok dan takker for hjælpen jeg skal nok selv prøve at løse b og tusind tak for hjælp :)

Skriv et svar til: 1 lille opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.