Matematik

6 gradsligning

03. april 2004 af Lena (Slettet)
Jeg har et problem med at løse en ligning som hedder:

x^5 + 10100x^3 + 10^6x = 0

Jeg ved at jeg skal lave det til en andengradsligning for at løse den, og at jeg kan indsætte en variabel (eks t=x^2) for at få det. Men her ved jeg ikke hvad jeg skal sætte ind her. Problemet er der også når jeg skal fjerne x'et ved den som skulle være konstanten (c) i min andengradsligning.

Nogen der kan hjælpe mig?

Hilsen Lena

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. april 2004 af rvsj (Slettet)

For at du kan substituere med t=x^2 i din ligning skal du først have skrevet den om til en 4-grads ligning af formen
ax^4+bx^2+c, hvilket *hint* kan gøres med én simpel regneoperation. Herefter er det rimelig let at løse tx^2+bx+c=0 osv.

Brugbart svar (0)

Svar #2
03. april 2004 af sigmund (Slettet)

Ja, du kan dividere med x^2 gennem hele ligningen, og så bruge den metode, som du selv foreslår.

Brugbart svar (0)

Svar #3
03. april 2004 af michael.padowan.dk (Slettet)

Hvis du er tilfreds med aflæsninger, kan du indtaste funktionen i programmet Graph http://www.padowan.dk og aflæse skæringerne med x-aksen.

Brugbart svar (0)

Svar #4
04. april 2004 af Dominik Hasek (Slettet)

Forkort med x, så har du

x^4 + 10100x^2 + 10^6 = 0

og så laver du substitution, som sagt i #1. Så du har nu

t^2 + 10100t + 10^6 = 0

Når du har fundet t, husk så at der er to løsninger, nemlig

x = -t^(1/2) eller x = t^(1/2)

Brugbart svar (0)

Svar #5
04. april 2004 af Dominik Hasek (Slettet)

Lige én lille ting: det er en femtegradsligning, ikke en sjettegradsligning!

Brugbart svar (0)

Svar #6
15. april 2004 af Cimera (Slettet)

I glemmer noget!

Idet der ikke er noget konstantled er den ene løsning jo 0, den mister I når I deler med x.

Faktisk er 0 den eneste reelle løsning.
Da x^2+10100x+10^6 udelukkende består af positive led må løsningerne være negative.
Når du så går tilbage til x^4... skal du tage kvadratroden af et negativt tal.

Så løsningsmængden i R er 0

Men en 5.gradsligning har (selvfølgelig) altid 5 løsninger, de resterende ligger i Z og er:
{10i, -10i, 100i, -100i}

Brugbart svar (0)

Svar #7
15. april 2004 af michael.padowan.dk (Slettet)

Hvor skal der tages kvadratrod?

-10.000 og -100 må da være løsninger:

(-10^4)^2+10100(-10^4)+10^6 = 0

(-10^2)^2+10100(-10^2)+10^6 = 0

Brugbart svar (0)

Svar #8
15. april 2004 af Mads^^ (Slettet)

-10^2 er ikke =-100. Det er 100...

Problemer #6 snakker om ligger i at man ikke kan tage kvrod af negative tal, og det skal man for at finde x, efter man har fundet t. X skulle være +-kvrod(-10000) og +-kvrod(-100).

Brugbart svar (0)

Svar #9
15. april 2004 af Cimera (Slettet)

>mbipsen: Nu er du da helt galt på den!

For det første:
Du kan ikke opløfte -10^4 og få -10000.
Et reelt tal ganget med sig selv giver altid noget positivt.
Hvis du på din lommeregner har skrevet:
-10^4 og fået -10000 er det fordi den tror du mener:
-(10^4) =-10000
Det du egentlig mener er:
(-10)^4 =10000
Ligeledes med din anden ligning.

For det andet:
Selvom de havde været rigtige kunne de ikke bruges til noget.
Opgaven går jo på at løse ligningen x^5+10100x^3+10^6x = 0
Den har IKKE samme løsningsmængde som
x^4+10100x^2+10^6


Sådan skal det gøres:
x^5+10100x^3+10^6x = 0 <=>
x^4+10100x^2+10^6 = 0 v x=0
Nu substitueres: t=x^2
Så vi vil nu løse:
t^2+10100t+10^6 =0 <=>
t=-10000 v t=-100

For at komme tilbage til vores oprindelige ligning må vi "substituere tilbage":

t=x^2 <=> x=+/-sqrt(t)

Så alle løsningerne er altså:
0
+/-sqrt(-100)
+/-sqrt(-10000

Det er her der skal tages kvadratrod af negative tal. Så eneste løsning i de reelle tal er altså 0!

Men som sagt findes også 4 komplekse løsninger:
{10i, -10i, 100i, -100i}
Dette er dog universitetsniveau.


I stedet for regnearbejdet kunne man hurtigt have argumenteret for at eneste reelle løsning er 0 ved at se på ligningen led for led:
x^5:
x x^5 x>0 => x^5>0
x=0 => x^5=0
10100x^3:
x 10100x^3 x>0 => 10100x^3>0
x=0 => 10100x^3=0
10^6x:
x 10^6x x>0 => 10^6x>0
x=0 => 10^6x=0

Her ses det tydeligt at x=0 er løsning, hvorimod:
x x^5+10100x^3+10^6x
x>0 => x^5+10100x^3+10^6x > 0

Brugbart svar (0)

Svar #10
15. april 2004 af Cimera (Slettet)

Nemlig Mads^^:-)

En enkelt tilføjelse, jeg var lidt for ivrig. Ligningerne
x^5+10100x^3+10^6x og
x^4+10100x^2+10^6 HAR naturligvis samme løsningsmængde bortset fra løsningen 0.

Skriv et svar til: 6 gradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.