Dansk
analyse ???
10. april 2007 af
nine (Slettet)
Er der har en rigtig god analysemodel til en novelle ??
eller flere ?
eller flere ?
Svar #1
10. april 2007 af Allie (Slettet)
Du kan prøve at se, om der er noget her, du kan bruge. https://www.studieportalen.dk/Subjects/Danish.aspx
Svar #2
10. april 2007 af Allie (Slettet)
Eller måske her http://www.opgavebutikken.dk/analysemodeller.htm#Novelleanalyse
http://www.da-net.dk/RomanNovelleAnalyse.html http://www.haderslev-katedralskole.dk/kf/prosaanalyse.htm
http://www.da-net.dk/RomanNovelleAnalyse.html http://www.haderslev-katedralskole.dk/kf/prosaanalyse.htm
Svar #3
15. april 2007 af MetteBirkmose (Slettet)
Her kommer lige den bedste analysemodel for noveller / romaner, som jeg er stødt på gennem tiden:
1. Teksttype:
Novelle (enstreget handling, få personer), Roman (flere streget handling, mange personer). Titel, forfatter (navn, nationalitet...), udgivelsesår.
2. Resumé:
En kort genfortælling af teksten.
3. Tekstens opbygning:
Kronologisk (ur) eller springende evt. spændingskurve, flashback.
4. Tiden:
Hvornår foregår det? (Fortid, nutid, fremtid, tidløs). Hvor lang tid spænder handlingen over? (En time, en dag, en årrække).
5. Sted:
Hvor foregår handlingen? Hvilke steder udspilles handlingen? (Inde, ude, skole, fabrik osv. ) Er disse steder virkelige eller opdigtede?
6. Miljø:
Hvilke sociale grupper tilhører personerne? (Borgerligt, akademisk, arbejdermiljø, kristen, rigmands osv. ) Har miljøet indflydelse på personernes væremåde og livsstil? Miljø bestemmes ud fra: bolig, kultur, geografisk forhold, møbler, nips osv.
7. Personerne:
Karakteriser hovedpersonerne (Udseende, egenskaber, handling, udtalelser, selvopfattelse) Hvilke bipersoner? Undersøg den direkte og indirekte beskrivelse. Forhold til andre personer. Sker der en indre udvikling med nogle af personerne? Er der personer, der ikke forandrer sig? Hvorfor? Er der nogle personer der står i direkte modsætningsforhold til hinande? Hvilke personer repræsenterer nogle positive eller negative værdier?
8. Sproglige virkemidler:
Sprogtype: Skriftsprog, talesprog, dialekter, slang, ironi, humor.
Billedsprog: Fortællermåde (3. personsfortæller (fluen på væggen), jeg-fortæller, en alvidende (en der kan se ind i personer)) Synsvinkel (Indre synsvinkel = begivenhederne ses inde fra jeg-fortælleren, ydre synsvinkel = fortælleren fortællr som på en film, blanding af de 2 synsvinkler = kombineret synsvinkel)
9. Fortolkning:
Tema (Hvilke konflikter og problemer dukker op undervejs) Hvilket centralt problem/emne/motiv/morale omhandler teksten (Titel, afslutning, værdier (gode/dårlige)) Hvad vil forfatteren med teksten?
Perspektivering (andre tekster, samfundet, dit eget liv osv.) Vurdering, din mening om teksten.
1. Teksttype:
Novelle (enstreget handling, få personer), Roman (flere streget handling, mange personer). Titel, forfatter (navn, nationalitet...), udgivelsesår.
2. Resumé:
En kort genfortælling af teksten.
3. Tekstens opbygning:
Kronologisk (ur) eller springende evt. spændingskurve, flashback.
4. Tiden:
Hvornår foregår det? (Fortid, nutid, fremtid, tidløs). Hvor lang tid spænder handlingen over? (En time, en dag, en årrække).
5. Sted:
Hvor foregår handlingen? Hvilke steder udspilles handlingen? (Inde, ude, skole, fabrik osv. ) Er disse steder virkelige eller opdigtede?
6. Miljø:
Hvilke sociale grupper tilhører personerne? (Borgerligt, akademisk, arbejdermiljø, kristen, rigmands osv. ) Har miljøet indflydelse på personernes væremåde og livsstil? Miljø bestemmes ud fra: bolig, kultur, geografisk forhold, møbler, nips osv.
7. Personerne:
Karakteriser hovedpersonerne (Udseende, egenskaber, handling, udtalelser, selvopfattelse) Hvilke bipersoner? Undersøg den direkte og indirekte beskrivelse. Forhold til andre personer. Sker der en indre udvikling med nogle af personerne? Er der personer, der ikke forandrer sig? Hvorfor? Er der nogle personer der står i direkte modsætningsforhold til hinande? Hvilke personer repræsenterer nogle positive eller negative værdier?
8. Sproglige virkemidler:
Sprogtype: Skriftsprog, talesprog, dialekter, slang, ironi, humor.
Billedsprog: Fortællermåde (3. personsfortæller (fluen på væggen), jeg-fortæller, en alvidende (en der kan se ind i personer)) Synsvinkel (Indre synsvinkel = begivenhederne ses inde fra jeg-fortælleren, ydre synsvinkel = fortælleren fortællr som på en film, blanding af de 2 synsvinkler = kombineret synsvinkel)
9. Fortolkning:
Tema (Hvilke konflikter og problemer dukker op undervejs) Hvilket centralt problem/emne/motiv/morale omhandler teksten (Titel, afslutning, værdier (gode/dårlige)) Hvad vil forfatteren med teksten?
Perspektivering (andre tekster, samfundet, dit eget liv osv.) Vurdering, din mening om teksten.
Skriv et svar til: analyse ???
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
