Fysik
FYSIK Rulle- og luftmodstand
12. april 2007 af
corazón (Slettet)
Jeg kan på ingen måder finde ud af hvilke tal jeg skal bruge for at løse opgaven her om rulle- og luftmodstand. Det er ikke engang noget vi har haft om. Kun opdrift og tyngdekraft osv osv..
men der står:
Når en bil kører, er den påvirket af to gnidningskræfter: luftmodstand og rullemodstand.
Størrelsen af rullemodstanden er:
Frul = u (my) * Fn
Hvor Fn er størrelsen af normalkraften. Gnidningskoefficienten (my) er uafhængig af bilens masse og fart, men afhænger af bl.a. dæk og vejbelægning.
Fluft = ½ * rho * Cw * A * v^2
Hvor Cw er bestemt af bilens form. A er det maximale areal af et tværsnit vinkelret på bevægelsesretningen. Luftens densitet rho kan sættes til 1,20 kg/m3.
a) Bestem størrelsen af rullemodstand og luftmodstand, når bilen kører med farten 50 km/h
b) hvilken effekt skal motoren yde, for at bilen kanholde den konstante fart 50 km/h
Data for prøvebil:
Masse af bil med fører - m : 980 kg
Tværsnitsareal - A : 2,50 m^2
Cw-værdi - Cw : 0,32
Gnidningskoefficient -(My): 0,021
Motoreffekt - P : 90 Hk (66 kW)
Svar på spørgsmål a:
Frul = 0,021 * Fn (hvordan finder jeg Fnormal??)
Rluft = ½*1,20 kg/m^3 * 0,32 * 2,50 m^2 * 180 m/s = 86,4 ?
men der står:
Når en bil kører, er den påvirket af to gnidningskræfter: luftmodstand og rullemodstand.
Størrelsen af rullemodstanden er:
Frul = u (my) * Fn
Hvor Fn er størrelsen af normalkraften. Gnidningskoefficienten (my) er uafhængig af bilens masse og fart, men afhænger af bl.a. dæk og vejbelægning.
Fluft = ½ * rho * Cw * A * v^2
Hvor Cw er bestemt af bilens form. A er det maximale areal af et tværsnit vinkelret på bevægelsesretningen. Luftens densitet rho kan sættes til 1,20 kg/m3.
a) Bestem størrelsen af rullemodstand og luftmodstand, når bilen kører med farten 50 km/h
b) hvilken effekt skal motoren yde, for at bilen kanholde den konstante fart 50 km/h
Data for prøvebil:
Masse af bil med fører - m : 980 kg
Tværsnitsareal - A : 2,50 m^2
Cw-værdi - Cw : 0,32
Gnidningskoefficient -(My): 0,021
Motoreffekt - P : 90 Hk (66 kW)
Svar på spørgsmål a:
Frul = 0,021 * Fn (hvordan finder jeg Fnormal??)
Rluft = ½*1,20 kg/m^3 * 0,32 * 2,50 m^2 * 180 m/s = 86,4 ?
Svar #1
12. april 2007 af Esbenps
Normalkraften F_N har samme størrelse som tyngdekraften. Dvs. F_N = F_t = mg.
til spørgsmål b skal du lægge de to modstandskræfter sammen og så kræve, at bilen yder en ligeså stor modsatrettet kraft for at kunne holde sin fart. Desuden ved man, at effekten er givet ved kraft gange fart.
til spørgsmål b skal du lægge de to modstandskræfter sammen og så kræve, at bilen yder en ligeså stor modsatrettet kraft for at kunne holde sin fart. Desuden ved man, at effekten er givet ved kraft gange fart.
Svar #2
12. april 2007 af Riemann
Normalkraften er det samme som tyngdekraften (hvis vejen ikke hælder).
I øvrigt har du - såvidt jeg kan se - indsat en forkert fart "Rluft". Farten er 50 km/h = 13.888 m/s.
b)
Find summen af kraften fra luftmodstanden og rullemodstanden. Dette er lig kraften F som bilens motor skal yde for at ophæve vindmodstanden.
Udnyt herefter sammenhængen mellem effekt P, kraft F og hastighed v:
P = F*v (det er forudsat af F og v er parallelle)
I øvrigt har du - såvidt jeg kan se - indsat en forkert fart "Rluft". Farten er 50 km/h = 13.888 m/s.
b)
Find summen af kraften fra luftmodstanden og rullemodstanden. Dette er lig kraften F som bilens motor skal yde for at ophæve vindmodstanden.
Udnyt herefter sammenhængen mellem effekt P, kraft F og hastighed v:
P = F*v (det er forudsat af F og v er parallelle)
Svar #4
13. april 2007 af DanielPetersen (Slettet)
#0
Du skal ikke føle dig dum. Det er godt, at du spørger.
Niels Bohr sagde: "Hvis du læser om kvantemekanikken uden at blive svimmel, har du ikke forstået den."
Du skal ikke føle dig dum. Det er godt, at du spørger.
Niels Bohr sagde: "Hvis du læser om kvantemekanikken uden at blive svimmel, har du ikke forstået den."
Skriv et svar til: FYSIK Rulle- og luftmodstand
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
