Fysik

Serie- el. parallelforbindelse?

02. maj 2007 af La Gioconda (Slettet)
Jeg har svært ved at forstå forskellen mellem hhv. serie-og parallelforbindelser. Jeg har fået nogle opgaver for, hvor der er vist seks forskellige forbindelser, og den mest nødvendige information for at kunne løse opgaven er, om forbindelserne er serie- eller parallelforbindelser. Da jeg som sagt har problemer med at skelne mellem de to forbindelser, håber jeg at der nogen der gerne vil hjælpe.
http://peecee.dk/index.php?lid=1&aid=1&pid=2&loadid=42999

Svar #1
02. maj 2007 af La Gioconda (Slettet)

http://peecee.dk/?id=42999

Brugbart svar (0)

Svar #2
02. maj 2007 af Grud (Slettet)

Som jeg husker det fra mine fysik timer er serielle forbindelser, forbindelser hvor der kun er een ledning. Fx er to lamper sat i serie forbindelse forbundet med en ledning mellem hinanden.

I parallelle forbindelser er ingen af lamperne direkte forbundet med hinanden, med med polerne.

Brugbart svar (0)

Svar #3
02. maj 2007 af mathon


serieforbindelse = fælles strøm og forskellige spændingsfald (med mindre modstandene er identiske)


parallelforbindelse = strømforgrening dvs. forskellige strømstyrker (med mindre modstandene er identiske) og ENS spændingsfald

Brugbart svar (0)

Svar #4
02. maj 2007 af mathon


...i en del af dine opgaver er nogle modstande indskudt i serie mens andre er indskudt parallelt...

Svar #5
02. maj 2007 af La Gioconda (Slettet)

Jeg har svaret at: a, d og f er parallelforbindelser, mens b er serie. Endvidere fik jeg fortalt af en klassekammerat, at c og e skulle være begge dele. Jeg synes, at det er mærkeligt, at der skulle kunne være begge former for forbindelser i et system, men lyder det rigtigt?

Brugbart svar (0)

Svar #6
02. maj 2007 af mathon

absolut rigtigt

Brugbart svar (0)

Svar #7
02. maj 2007 af mathon


serie
R_s = R1 + R2 + .......... + Rn

parallelt

1/R_p = 1/R1 + 1/R2 + ......... + 1/Rn

specielt med R1 og R2

R_p = R1*R2/(R1+R2)

Svar #8
02. maj 2007 af La Gioconda (Slettet)

1000 tak for hjælpen!

Skriv et svar til: Serie- el. parallelforbindelse?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.