Matematik

Reducering og udtryk på form!?

06. maj 2007 af Nielsen219 (Slettet)
Har 2 opgaver jeg sidder og bøvler lidt med

Den første lyder således

Reducer: (2x^2-4x-6) / (x^2-4x+3)

Ved slet ikk hvor jeg skal starte :S

Den anden lyder således:

Skriv nedenstående udtryk på formen b gange a^x :
a^7 gange (a^-2)^3 gange kvadratroden af 16a


Hvis nogen har et løsningsforslag kunne det være en stor hjælp, for sidder sq lige lidt fast :S

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. maj 2007 af Lurch (Slettet)

1)
Prøv at faktoriser tælelr og nævner
nævneren kan feks skrives som
x^2 - 4x + 3 = (x-1)(x-3) (tjek selv!)
prøv at rod lidt med tælleren

2)
husk dine potensregneregler
(a^n)^m = a^(n*m)
(a^n)*(a^m) = a^(n+m)
(a*b)^n = (a^n)*(a^n)
og husk at kvadratrod er det samme som ^(1/2)
altså
kvadratrod(a) = a^(1/2)

Svar #2
06. maj 2007 af Nielsen219 (Slettet)

Tak!!

Tælleren må jo så kunne skrives 2(x+1)(x-3)

Og derved bliver løsningen (da (x-3) går ud med (x-3):
2(x+1) / x-1 !

Det må være løsningen.. Tak.. Går straks videre med den næste.. :)

Brugbart svar (0)

Svar #3
06. maj 2007 af Lurch (Slettet)

lige præcis!

Svar #4
06. maj 2007 af Nielsen219 (Slettet)

opgave 2)

nu er jeg kommet frem til følgende

a*16a^½

Hvordan kommer jeg videre herfra?.. og jeg skal vel også ha opstøvet et b på en eller anden måde...


tak for hjælpen endnu engang

Svar #5
06. maj 2007 af Nielsen219 (Slettet)

Nu tror jeg måske jeg fandt ud af det

Jeg prøvede igen og kom i stedet frem til følgende:

a*4a^½

Ved at bruge den sidste af de sætninger du skrev før, kommer jeg så frem til at :

4 * a^1½

Dette må vel være min løsning så :)
Tak for hjælpen!


Som det så tit går, så kommet et problem sjældent alene..
Ligningen log(2x+9) - log(2x) = 1
skal jeg have løst..
Men hvordan skal den gribes an?

På forhånd tak, igen :)

Brugbart svar (0)

Svar #6
06. maj 2007 af Lurch (Slettet)

2) korrekt 4*a^(3/2)

3) husk log-reglen
log(a)-log(b) = log(a/b)
log(a)=b => a=10^b

Svar #7
06. maj 2007 af Nielsen219 (Slettet)

Tusind tak for hjælpen

Ikke nok med at jeg sidder og bøvler med denne aflevering, jeg skal også til skriftlig mat eksamen i morgen.. så det var rart lige at få det her på plads, også som en slags opvarmning :)


Mvh
Søren Nielsen

Tak for virkelig gode og hurtige svar

Skriv et svar til: Reducering og udtryk på form!?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.