Fysik

tryk:-(

12. april 2004 af butterfly (Slettet)
Hej...

Er der nogen der kan forklare mig Hvad under- og overtryk er? især trykket på jorden og vandtryk.. fx hvor findes det henne omkring os..............
Tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. april 2004 af michael.padowan.dk (Slettet)

Lige en hurtig omgang fra mit leksikon:

tryk er den kraft hvormed noget presser på noget andet. Kan udtrykkes som forholdet mellem den kraft som presser vinkelret ind mod en flade, og fladens areal. Trykket i en væske øges med dybden pga. væskens vægt, og luftens tyngde gør at atmosfærens tryk er størst ved jordoverfladen.

Svar #2
12. april 2004 af butterfly (Slettet)

Mange tak for hjælpen.. Det var noget af det som jeg søgte om..

Brugbart svar (0)

Svar #3
12. april 2004 af Averell (Slettet)

hmm, jeg er jo ikke matematiker endnu, men jeg forstår tryk som molekyler, der støder mod en grænse/væg. Jo oftere de støder på, jo højere er trykket.

Jeg tror ikke, man skal stille for mange spørgsmåltegn ved det, bare acceptere det.

Overtryk er så, når trykket ind i en beholder er større end det er udenfor beholderen. Omvendt ved undertryk.

Trykket ved jordoverfladen er ca. en atmosfære (fordi det er en atmosfære, der trykker over på dit hoved). Du kan måle det nøjagtige tryk med et barometer, der angiver trykket i hektopascal (hPa). En atmosfære er 1013 hektopascal. Er trykket over 1013 hPa (f.eks. 1025 hPa) er det højtryk (ikke at forveksle med overtryk).

Trykket på jordoverfladen har noget at gøre med, hvor mange kilo luft der ligger oven på dit hoved, så det siger sig selv, at jo højere, du kommer op i bjergene, jo lavere bliver trykket. Hvis du står ved havoverfladen er vægten af den 100 km luftsøjle, der står oven på dig vistnok ca. 10000 kg; men du mærker det ikke, fordi luften også trykker nedefra. Det fatter man jo ikke, men sådan er det.

Atmosfæren er ca. 100 km tyk og trykket fra de her 100 km er altså = 1 atm. Men under vandet stiger trykket meget hurtigere. Trykket fra den ene atmosfære, som strækker sig over de 100 km bliver fordoblet til 2 atm. bare du kommer 10 m under vandet (eller er det 100?)

Øhhm håber det hjalp. Jeg er ikke selv så stiv i fysik, men har da godt af at få det trænet.

Svar #4
12. april 2004 af butterfly (Slettet)

JA JUBII!! Det lige alt det ting jeg søgte om... Waauww.. Uh!! Mange tak for hjælpen... Jeg kan genkende alle disse oplysninger som jeg havde glemt da jeg lærte det..:)

Brugbart svar (0)

Svar #5
12. april 2004 af Brian (Slettet)

Luft vejer noget (men ikke ret meget) og det betyder, at jorden tiltrækker luften. Det er derfor atmosfæren bliver omkring jorden og ikke bare fiser ud i verdensrummet (heldigvis).

Luft er "elastisk", hvilket du oplever ved at trykke på en ballon eller et cykeldæk. Der har derfor indfundet sig et balance, hvor luften omkring jorden er tilpas sammentrykket til at sammentrykningen her ved jordoverfladen modsvarer vægten af al den luft, der er oven over os (her ser vi bort fra lokale variationer, højtryk og lavtryk og den slags, der har en hel del med vejret at gøre).

Det betyder, at jo højere over jordoverfladen, jo mindre luft ovenover dig, og derfor mindre og mindre lufttryk, indtil du er helt ude af atmosfæren - i verdensrummet. Trykket på verdens højeste bjerg Mt. Everest er så lavt at man kun kan overleve i kort tid deroppe uden iltudstyr. Jeg har selv oplevet at blive meget forpustet af at skulle gå bare et lille stykke i ca. 4000 meteres højde. Dette skyldes, at 1 fyldning af lungerne jo ikke indeholder den samme mængde luft som ved havoverfladen, så kroppen får ikke det den forventer ved en normal vejrtrækning.

Så lufttrykket findes OVERALT omkring os - i varierende størrelse.

Tryk måles som kraft pr. areal. Grundenheden er Pascal (Pa), som er det samme som Newton/meter^2. Lufttrykket ved jordoverfalden er i gennemsnit ca. 101300 Pa. Hvis du husker, at "hekto" betyder hundreder, så er her forklaringen på, at vejrmeldingerne taler om "et lavtryk på 1002 hektoPascal...". Gennemsnitstrykket svarer til en anden enhed for tryk, nemlig 1 atmosfære (atm).

Disse tal betyder, at hvis du tager en medicinsprøje hvor stemplet har et areal på 1 cm^2, trykker stemplet i bund, sætter fingeren for tutten, og trækker stemplet tilbage - så har du lufttomt rum inde i sprøjten, og den kraft du mærker på stemplet svarer til atmosfærens tryk. Da 1 cm^2 = 1/10.000 m^2, og da tryk er N/m^2 vil trykke på stemplet være ca. 10N, hvilket i runde tal svarer til vægten af ca. 1 kg.

Vand er meget tungere end luft. Men når man dykker ned i vand stiger trykket svarende til hvor meget vand man har over sig. Dette kan anskeuliggøres ved et højt rør, som der fyldes vand i - jo mere vand i røret, jo højere tryk i bunden.

Ca. 10 meter vandsøjle svarer til 1 atmosfæres tryk. Det betyder, at hvis man dykker ned på 10 meter vand, så er ens krop under et tryk på 2 atmosfære - 1 atmosfære fra luften over vandet plus 1 atmosfære fra de 10 meter vand.

Håber dette hjælper dig på vej til at forstå hvad der står i dine egne bøger ;_)

Svar #6
12. april 2004 af butterfly (Slettet)

Mange tak... Hehe,, jeg har forstod det nu...

Brugbart svar (0)

Svar #7
13. april 2004 af michael.padowan.dk (Slettet)

"Da 1 cm^2 = 1/10.000 m^2, og da tryk er N/m^2 vil trykke på stemplet være ca. 10N, hvilket i runde tal svarer til vægten af ca. 1 kg."

Hvordan kommer man fra 10^-4 m^2 til 10N?

Svar #8
13. april 2004 af butterfly (Slettet)

1 atmosfære= 1013 millibar= 10,13 N/cm2.

Skriv et svar til: tryk:-(

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.