Biologi
Transport over cellemembranen (Osmose)
07. maj 2007 af
Zakladin (Slettet)
Hej...
Jeg er i gang med en Biologi Rapport, hvor jeg skal skrive om Plantecellernes Osmostiske Forhold, altså transport over cellemembranen.
Eftersom vi ikke har haft så meget om dette, så ville jeg blive glad hvis en fortalte mig nogle vigtige ting som man næsten skal have med angående det emne :)
Desuden har også nogle få sprøgsmål:
1. Hvad er Plasmolyse?
2. Hvorfor går planter ud når de overgødskes?
3. Hvilke osmostiske problemer er der mellem ferkvandsfisk og saltvandsfisk?
4. Hvorfor kam man konservere med enten salt eller sukker?
Jeg er i gang med en Biologi Rapport, hvor jeg skal skrive om Plantecellernes Osmostiske Forhold, altså transport over cellemembranen.
Eftersom vi ikke har haft så meget om dette, så ville jeg blive glad hvis en fortalte mig nogle vigtige ting som man næsten skal have med angående det emne :)
Desuden har også nogle få sprøgsmål:
1. Hvad er Plasmolyse?
2. Hvorfor går planter ud når de overgødskes?
3. Hvilke osmostiske problemer er der mellem ferkvandsfisk og saltvandsfisk?
4. Hvorfor kam man konservere med enten salt eller sukker?
Svar #1
07. maj 2007 af stud.med (Slettet)
Osmose er transport at vand over en membran. Det forekommer fordi hver enkelt ion så at sige hiver vandmolekyler til sig, så hvis du har to ens vandfyldte rum adskilt af en membran der kun tillader transport af vand (ideel semipermeabel membran) og der er 10 Natriumioner i rum 1 og kun 5 ioner i rum 2 vil vandet trækkes over i rum 1 pga der er større osmotisk tryk - en større mængde molekyler der hiver i vandmolekylerne.
Du kan udregne hvor meget tryk rum 1 eller rum 2 hiver med, ved at bruge formlen:
Osmotisk tryk = idealgaskonstanten • temperaturen i kelvin • summen af ioner i rummet i milliosmol/L.
Osmol er summen af osmotisk aktive partikler når salte og proteiner er opløst på ionform. Fx 1mol NaCl har en osmolværdi på 2osmol idet der er 1Na og 1 Cl: 1mol Na + 1mol Cl = 2 osmol. 1mol glukose kan ikke splitte sig op i små ioner og er derfor kun 1osmol.
For cellerne i kroppen og i planten er denne vandvandring et stort problem idet der er mange flere ioner inde i cellen end udenfor hvilket ville føre til at vand vil vandre ind i cellen og simpelthen springe den som når du fylder en vandballon for meget. Cellerne er derfor udstyret med mekanismer der modvirker denne vandindstrømning.
Dyrecellen har mekanismer der pumper ioner ud af cellen igen (og dermed vand) ved brug af ATP. Dette er faktisk hovedårsagen til at du behøver at trække vejret når du er i hvile.
Plantecellen derimod har udstyret deres cellemembran med cellulose der afstiver denne og kan modsvare trykket fra vandet der er strømmet ind. Dette gør cellen stiv og er grunden til at planter der har nok vand er stive og kan stå oprejst, mens planter der mangler vand hænger med ørerne.
3: Ferskvand indeholder ingen ioner ud over vand (rent teoretisk) og fiskens blod indeholder en masse ioner, så problemet for ferskvandsfisk er, ikke at få for meget vand ind i blodbanen.
Saltvand er fyldt med salt og problemet for saltvandsfisk er det stik modsatte - at undgå at trække vand fra blodbanen over til saltvandet.
En lille gimmick til dette er det fakta at du faktisk ikke dør at iltmangel når du drukner i ferskvand. Pga. ferskvand ikke har mange osmotiske partikler og blodet har, løber vand fra lungerne over i blodet og videre ind i de røde blodlegemer (igen pga. koncentrationsforskelle) der svulmer op og springer. Dette frigiver en masse kalium fra de røde blodlegemer til blodbanen hvilket fuldstændig kortslutter hjertets elektriske system og du får hjertestop.
1,2 og 4 vil jeg lade andre sagkyndige tage sig af idet de sikkert er mange gange bedre til at beskrive det end mig.
Håber det var brugbart.
Du kan udregne hvor meget tryk rum 1 eller rum 2 hiver med, ved at bruge formlen:
Osmotisk tryk = idealgaskonstanten • temperaturen i kelvin • summen af ioner i rummet i milliosmol/L.
Osmol er summen af osmotisk aktive partikler når salte og proteiner er opløst på ionform. Fx 1mol NaCl har en osmolværdi på 2osmol idet der er 1Na og 1 Cl: 1mol Na + 1mol Cl = 2 osmol. 1mol glukose kan ikke splitte sig op i små ioner og er derfor kun 1osmol.
For cellerne i kroppen og i planten er denne vandvandring et stort problem idet der er mange flere ioner inde i cellen end udenfor hvilket ville føre til at vand vil vandre ind i cellen og simpelthen springe den som når du fylder en vandballon for meget. Cellerne er derfor udstyret med mekanismer der modvirker denne vandindstrømning.
Dyrecellen har mekanismer der pumper ioner ud af cellen igen (og dermed vand) ved brug af ATP. Dette er faktisk hovedårsagen til at du behøver at trække vejret når du er i hvile.
Plantecellen derimod har udstyret deres cellemembran med cellulose der afstiver denne og kan modsvare trykket fra vandet der er strømmet ind. Dette gør cellen stiv og er grunden til at planter der har nok vand er stive og kan stå oprejst, mens planter der mangler vand hænger med ørerne.
3: Ferskvand indeholder ingen ioner ud over vand (rent teoretisk) og fiskens blod indeholder en masse ioner, så problemet for ferskvandsfisk er, ikke at få for meget vand ind i blodbanen.
Saltvand er fyldt med salt og problemet for saltvandsfisk er det stik modsatte - at undgå at trække vand fra blodbanen over til saltvandet.
En lille gimmick til dette er det fakta at du faktisk ikke dør at iltmangel når du drukner i ferskvand. Pga. ferskvand ikke har mange osmotiske partikler og blodet har, løber vand fra lungerne over i blodet og videre ind i de røde blodlegemer (igen pga. koncentrationsforskelle) der svulmer op og springer. Dette frigiver en masse kalium fra de røde blodlegemer til blodbanen hvilket fuldstændig kortslutter hjertets elektriske system og du får hjertestop.
1,2 og 4 vil jeg lade andre sagkyndige tage sig af idet de sikkert er mange gange bedre til at beskrive det end mig.
Håber det var brugbart.
Skriv et svar til: Transport over cellemembranen (Osmose)
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
