Matematik

Cirkels centrum og radius!

09. maj 2007 af ElectrcBoogie (Slettet)
Jeg har en cirkel med ligningen: x^2-16x+y^2-2y=-56

Jeg skal bestemme centrum og radius, men jeg fatter intet af det der kvardratkomplementering eller hvad det hedder!

En der kan hjælpe?

Svar #1
09. maj 2007 af ElectrcBoogie (Slettet)

Ingen der kan hjælpe?

Brugbart svar (0)

Svar #2
09. maj 2007 af mathon

x^2-16x+y^2-2y=-56

x^2-16x = (x-8)^2 - 8^2 = (x-8)^2 - 64

y^2-2y = (y-1)^2 - 1^2 = (y-1)^2 - 1,

hvoraf

(x-8)^2 - 64 + (y-1)^2 - 1 = -56

(x-8)^2 + (y-1)^2 = 9

(x-8)^2 + (y-1)^2 = 3^2

Brugbart svar (0)

Svar #3
09. maj 2007 af Jelly (Slettet)

Tror det kan gøres såleldes:
x^2-16x+y^2-2y=-56

(x-4)^2 + (y-1)^2 = -56 + 16 + 1

osv.

Brugbart svar (0)

Svar #4
09. maj 2007 af holretz (Slettet)

Du kan gøre det på forskellige måder..



Brugbart svar (0)

Svar #5
09. maj 2007 af holretz (Slettet)

det jeg forsøgte - uden det store held - var at skrive cirkelligningen ud, så man kunne sammenligne ledvis. Alternativt øver man sig i at bruge sætningen med et dobbelte kvadrat indtil man kan se en løsning..

Svar #6
09. maj 2007 af ElectrcBoogie (Slettet)

Er centrum så (-8,1) eller (8,1) ?

Brugbart svar (0)

Svar #7
09. maj 2007 af holretz (Slettet)

dit centrum er (8,1). Den metode som #2 bruger har den fordel, at man får øvet kvadratsætningen med talværdier, så den er absolut anbefalelsesværdig, hvis man ellers forstår den.

Skriv et svar til: Cirkels centrum og radius!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.