LaTeX

enheder - en lille hurdig en:)

10. maj 2007 af DanniBred (Slettet)
Jeg vil gerne bruge en markro lidt ligesom \tiny men det er til et math-enviroment. sådan at enheder som f.eks. "g/Mol" bliver vist "rigtigt".

Noget i kender til?

Brugbart svar (2)

Svar #1
10. maj 2007 af holretz (Slettet)

hvis du vil have almindelig tekst i et matematik-environment, så skriver du bare \text{g/Mol}
eller \frac{\text{g}}{\text{Mol}}

Svar #2
10. maj 2007 af DanniBred (Slettet)

hmm, men bliver de også lavet mindre? eller kam man ligge \tiny ind i \text{} eks. \text{\tiny\frac{g}{Mol}}

Brugbart svar (2)

Svar #3
11. maj 2007 af sigmund (Slettet)

Til enheder er der SIunits-pakken (http://www.math.upenn.edu/tex_docs/latex/SIunits/SIunits.pdf ). Den skulle gøre det nemt at skrive enheder i LaTeX. Da jeg aldrig har haft behov for at skrive enheder, kender jeg ikke noget til brug af pakken. Det kan du dog læse alt om i manualen, se link ovenfor!

Brugbart svar (2)

Svar #4
11. maj 2007 af Dominik Hasek (Slettet)

Pakken SIunits, som Sigmund snakker om, er ganske nem at bruge og giver ganske pæne resulteter, men hvis du kun skal skrive et par enkelte enheder, er det lige så nemt bare at skrive dem selv.

Svar #5
11. maj 2007 af DanniBred (Slettet)

Tak for hjælpen :D

Brugbart svar (2)

Svar #6
12. maj 2007 af Eva D. (Slettet)

Hmm, ja. Enheder er noget af det, der irriterer mig mest (også dengang jeg brugte MathType/Equation Editor). Det er fandens besværligt at få enhederne til at være upright og spacingen til at være korrekt.
I LaTeX bruger jeg to pakker til formålet: SIunits og SIstyle.

SIunits: Kan blive meget besværligt, hvis man skal skrive en sammensat enhed, fx: kg/m skrives som \kilo\gram\per\meter og (bar*L)/(J*mol) skrives som (\bar\usk\liter)\per(\joule\usk\mol). Ikke særlig praktisk! Derudover får du heller ikke spacingen korrekt mellem tal og enhed, i så fald skal du skrive \unit{2}{\meter\per\second}. Det er alt for besværligt.
I SIunits er enhederne blevet defineret for dig som kommandoer, og selvom de er rimelig lange, så behøver du ikke at slå op for at finde "celsius" etc.

SIstyle: Hvis du vil skrive (bar*L)/(J*mol), skriver du \si{}{(bar.L)/(J.mol)}. Hvis du vi skrive et tal, skrives det i den første krøllede parentes, dvs. \si{8,3}{(bar.L)/(J.mol)}. Det er stadigvæk rigtig besværligt, men stadigvæk en del lettere og pænere end SIunits.
I SIstyle er enhederne ikke givet på forhånd, dem skal du selv skrive, hvilket både kan være en fordel og ulempe, alt efter hvor god du er til at huske forkortelserne (min kemilærer plejede at skrive Kj, når han skulle skrive kJ).

I ingen af tilfælde bliver enhederne givet som en brøk (du skal selv skrive det: \frac{\bar\usk\liter}{\joule\usk\mol} og \si{8,3}{\frac{bar.L}{J.mol}} Resultatet bliver ikke flot). Hvis du gerne vil have, at det skal stå som en "nicefrac" (dvs. som ½), skal du bruges Units-pakken. Men syntaksen er rigtig besværlig, og jeg synes egentlig ikke det er det værd.

Konklusion:
SIunits bruger jeg, når jeg skal skrive enkle enheder som 15\meter, 12\degree, 89\celsius. Spacingen bliver ikke korrekt, men jeg er ofte for doven til at skrive \unit{15}{\meter}, alternativt kan du skrive 15\,\meter.
SIstyle bruger jeg, når jeg skal skrive lange enheder som \si{8,3}{bar*l/(mol*J)}, og her bliver spacingen heldigt nok korrekt.
Begge metoder er besværlige. Jeg bruger bruger som regel copy/paste (i min dokumentskabelon skriver jeg de ting, jeg ofte bruger efter \end{document}}, og heldgivis gemmer emacs dine forrige pastes (eller yanks, som det kaldes i emacs), så dem kan du få frem ved at trykke C-y (den seneste yank) efterfulgt M-y (alle de forrige yanks kommer frem en efter en).

Brugbart svar (2)

Svar #7
12. maj 2007 af daleif (Slettet)

Jeg undrer mig lige over hvorfor du oensker enhederne i en mindre fontstoerrelse.

Kunne du uddybe dette lidt naermere?

Svar #8
12. maj 2007 af DanniBred (Slettet)

#6 - det må jeg nok sige! Rigtig god gennemgang, og ja det er da både besværligt og langsomlige at skrive dem, mon ikke man kan lave nogle backslash newcommand?

#7 - jo, for hvis man i et align-enviroment skriver \frac{g}{mol} så fylder den meget, jeg vil derfor gerne have det sådan at den ikke går så meget op over tallende. Måske det er lige så 'rigtigt' at skrive det som "nicefrac", i så fald skrives det så:
icefrac{1}{2} ?
Er der nogle der ved hvilken der er den 'mest' rigtige?

Svar #9
12. maj 2007 af DanniBred (Slettet)

#8 - backslash n :)

men som der står i #6, skal jeg jo bruge Units-pakken til det formål, min fejl :D

Brugbart svar (2)

Svar #10
12. maj 2007 af daleif (Slettet)

proev at naerlaese min bog, du kunne jo proeve

backslash tfrac

(forummet kan aede backslasher)

i stedet for backslashfrac, det tvinger broeken ned i tekst style. Meget anvendeliget til f.eks.

\[
A = \tfrac12 B
\]

versus

\[
A = \frac12 B
\]

Brugbart svar (2)

Svar #11
12. maj 2007 af Eva D. (Slettet)

#8 Nu bruger jeg ikke selv nicefrac, men søg på ctan.org, der skulle gerne være noget dokumentation til pakkerne.
tfrac til tekst kan godt komme til at se grimt ud. Der er alt for lidt plads. Måske ser det ok ud på print, det kan jeg ikke huske om jeg har prøvet, men i yap ser det en smule mærkeligt ud.

#10 Så vidt jeg ved, er det kun \ n og \ r, der bliver spist. \f skulle være rimelig sikker.

Brugbart svar (2)

Svar #12
12. maj 2007 af daleif (Slettet)

\ nicefrac anvender samme fontstoerrelse som \tfrac, saa jeg ved ikke hvor meget man vinder ved det.

Jeg har ikke lige mine stilmanualer liggende saa jeg ved ikke lige hvad de officielle anbefalinger er.


Svar #13
12. maj 2007 af DanniBred (Slettet)

#10 - jeg har for tiden meget lidt tid, så det har stået lidt sløvt til, med læringen af LaTeX, men jeg vil med sikkerhed læse din bog igen (og denne gang meget mere nærlæsning).
Jeg prøver med \tfrac :)

Svar #14
12. maj 2007 af DanniBred (Slettet)

#13 - hov glemte noget. Efter parentesen skal der lige tilføjes: i sommerferien.

Brugbart svar (2)

Svar #15
13. maj 2007 af daleif (Slettet)

Jeg haaber at have 3. udgave faerdig foer sommerferien saaledes at vi kan finde ud af en maade hvorpaa folk kan koebe trykte kopier af bogen. Der er vist en hel det folk som gerne vil have en trykt kopi.

Jeg har nogen af 2. udgave og det er ret rart at have noget at bladre i.

/daleif

Svar #16
13. maj 2007 af DanniBred (Slettet)

#15 - det vil jeg give dig ret i. Og så føles det mere troværdigt når det er på papir :D Men så har man ikke søge funktionen i adobe, mon ikke så man bare bruger stikordsregistret??
Læg lige en skrivelse herind når den er færdig :)

Skriv et svar til: enheder - en lille hurdig en:)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.