Matematik

Løs en ligning!

13. maj 2007 af senadw124 (Slettet)
Er der nogen der kan give mig en hjælp til hvordan jeg løser følgende ligning?

(7x^2-5x-2)/(x-1)=0

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. maj 2007 af Riemann

Først skal du være opmærksom på at en løsning ikke kan være 1, da du så dividerer med 0.

Herefter kan du løse andengradsligningen

7x^2-5x-2 = 0

og løsningerne til denne er også løsninger til den oprindelige ligning (med mindre en af løsningerne er 1)...

Svar #2
13. maj 2007 af senadw124 (Slettet)

Kan du give et eksempel på en anden ligning der ligner dette, så jeg har noget at gå ud fra? :)

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. maj 2007 af Riemann

har du ikke haft andengradsligninger?

Svar #4
13. maj 2007 af senadw124 (Slettet)

Ikke endnu nej, vi skal først selv kæmpe med dem, og så fortæller læreren os hvordan vi gør i løbet af ugen.

Så hvis du gad give et eksempel?

Brugbart svar (0)

Svar #5
13. maj 2007 af Riemann

ok... Alternativ måde at lære tingene på!

En andengradsligning på formen

a*x^2+b*x+c = 0

har de to løsninger

x1=(-b + sqrt(b^2-4*a*c) ) / (2a)
x2=(-b - sqrt(b^2-4*a*c) ) / (2a)

Her skal b^2-4*a*c være større end nul ellers tager du kvadratroden af et negativt tal...

Svar #6
13. maj 2007 af senadw124 (Slettet)

Jeg har prøvet at indtaste det på min lommeregner, men den siger non-real result. Kan der være sket en fejl eller?

Brugbart svar (0)

Svar #7
13. maj 2007 af Riemann

Andengradsligningen skulle gerne have løsninger 1 og -2/7 .

Har du husket minuserne? du skal indsætte

a=7
b=-5
c=-2

Svar #8
13. maj 2007 af senadw124 (Slettet)

Ja det er ordnet nu!

Men så støder jeg på en endnu værre udfordring.

(6x^2+3x+4)/(2x-5)=0

Hvad gør jeg så nu med nævneren?

Brugbart svar (0)

Svar #9
13. maj 2007 af Riemann

i nævneren skal du sørge for at 2x-5 ikke er 0. Dvs., x må ikke være 5/2 (af samme grund som x ikke måtte være 1 før).

Herefter kan du løse
6x^2+3x+4 = 0

Og løsningerne til denne ligning er også løsninger til den oprindelige (så længe det ikke er 5/2).

Bemærk:
ligningen, 6x^2+3x+4 = 0, har ingen reelle løsninger, da du tager kvadratroden af et negativt tal. Så derfor har den oprindelige ligning heller ingen løsninger..

Svar #10
13. maj 2007 af senadw124 (Slettet)

Jeg siger TUSIND TAK :)
En ting til, når du siger sørge for at det ikke er 0, hvordan skal det så skrives? Eller skal det skrives overhovedet?

Svar #11
13. maj 2007 af senadw124 (Slettet)

Jeg siger TUSIND TAK :)
En ting til, når du siger sørge for at det ikke er 0, hvordan skal det så skrives? Eller skal det skrives overhovedet?

Brugbart svar (0)

Svar #12
13. maj 2007 af Riemann

Du kan bare skrive i opgaventeksten af nævneren ikke må være 0, da man så ville dividere med 0

Skriv et svar til: Løs en ligning!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.