Matematik

Vigtige funktioner

14. april 2004 af john vs. jon (Slettet)
opg. lyder:

Maksimalpulsen antages at aftage lineært med alderen; tabellen viser sammenhængen mellem alder, a år, og maksimalpuls, p slag/min., hos 8 forspersoner. angiv en forskrift, der tilnærmet giver maksimalpulsen p som funktionen af alderen a.

a 20 20 30 40 40 50 60 70
p 196 203 190 183 178 168 162 150


Svar #1
14. april 2004 af john vs. jon (Slettet)

arrh skemaet er ikk blevet så godt

a - p
20 - 196
20 - 203
30 - 190
40 - 183
40 - 178
50 - 168
60 - 162
70 - 150

sådan det var lidt bedre

Brugbart svar (0)

Svar #2
14. april 2004 af michael.padowan.dk (Slettet)

Du kan gøre flere ting:

1) Indtaste punktserien i Graph (download http://www.padowan.dk) og vælge indsæt tendenslinje -> lineær.

2) Indtaste a i liste L1 og p i liste L2 på din TI-83 og få den til at lave "lineær regression" (kan ikke lige huske metoden, men kan slå den op i brugsanvisningen).

3) Indtegne punkterne på millimeterpapir og tegne den bedste rette linje (går så tæt som muligt på flest mulige punkter) og vælge to punkter (x1,y1) og (x2,y2) og beregne a=(y2-y1)/(x2-x1). b=linjens skæring med y-aksen, så er forskriften y=a*x+b.

Svar #3
14. april 2004 af john vs. jon (Slettet)

arrh ja, mange tak... men nr. 3 er ikk så præcis vel..??

Brugbart svar (0)

Svar #4
14. april 2004 af michael.padowan.dk (Slettet)

Nej, den er på "øjemål". De andre udregnes ved en meget præcis formel, der går ud på at gøre den lodrette højde^2 mellem punkter og linje mindst mulig i alt.

Formlen ser således ud:

a=(n*sum(xi*yi)-sum(xi)*sum(yi))/(n*sum(xi^2)-(sum(xi))^2)

b=(sum(yi)-a*sum(xi))/n

Denne formel er den mest anvendte, men jeg mener, at der findes andre. Denne bruges af TI-83, Excel og Graph.

Brugbart svar (0)

Svar #5
15. april 2004 af Cimera (Slettet)

Hvis du vil bruge din Ti-83 indtaster du som sagt a i én liste og p i en anden liste.
Du kan enten bruge Med-Med eller LinReg, resultatet bliver lidt forskelligt, men det er svært at sige hvad der er bedst.

Tryk stat->calc->3/4

Syntaksen er f.eks.:

LinReg(ax+b) L1,L2,Y1

Y1 indsætter du ved at taste:
vars->Y-vars->Function->1,2,3...

Brugbart svar (0)

Svar #6
15. april 2004 af IngenKenderDagen (Slettet)

... det kan godt være 3) er lidt mindre precis... men med den slags opgave du har fået stillet er den altså helt fin... bare du lægger den bedste rette linie godt nok...

#5- kan du ikke uddybe det lidt mere... det har undret mig at der ikke var en sådan metode i ti83'eren...

Brugbart svar (0)

Svar #7
15. april 2004 af Cimera (Slettet)

>#6
Jeg forstår ikke helt hvad du vil have uddybet, jeg synes jeg har skrevet hvordan skridt for skridt.. Bare tryk som jeg har skrevet.

I manualen kan du i kapitel 12(statistik) side 29 se de omtalte funktioner. Der står også hvilken metode der bruges.

Der er desuden også funktioner for 2,3,4-gradspolynomier, eksponential,potens,logaritme,sin funktioner samt logistic. De to første (1/2-Var Stats) ved jeg dog ikke hvordan virker.

Skriv et svar til: Vigtige funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.