Matematik

Procent..hjælp...

15. maj 2007 af Billal001 (Slettet)
Hej, jeg har svært ved denne opgave jeg synes den er vildt indviklet, opgaven lyder så ledes:

Et teater, der normalt tager 120 kr. pr. billet, hæver billetprisen med 30%. Det medfører, at den samlede billetintægt stiger med 17%

A) Med hvor mange procent har publikumstallet ændret sig?

Hvordan gør jeg?

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. maj 2007 af peter lind

Kald det oprindelige publikumsantal N. Prisen for en billeter er 120 kr. så den samlede billetindtægt er N*120 kr. Efter prishævningen er billetindtægten 120*1,3 kr. og den samlede nye billetindtægt er N*1,2*1,17. Det nye publikumsantal må så være (N*1,2*1,17)/(120*1,3). Derefter kan du beregne forholdet mellem det gamle publikumsanta og det nye publikumsantal.

Brugbart svar (0)

Svar #2
15. maj 2007 af Mandelbrot (Slettet)

Du kan vel opstille 2 ligninger, der beskriver situationen.

Den gamle ordning:
120*x = I,

Den nye ordning:
120*1,3*x = I*1,17
(156/1,17)x = I,

hvor x er antal gæster og I er billetindtægten.

Nu kan du sætte x til et tilfældig tal, udregne indtægten i hver af de to ordninger, og finde den procentvise forskel.

Svar #3
15. maj 2007 af Billal001 (Slettet)

Hvordan har du fået 1,3 og 1,17?

Svar #4
15. maj 2007 af Billal001 (Slettet)

Hvordan har i fået 1,3 og 1,17 hvad har i gjort og hvorfor?

Brugbart svar (0)

Svar #5
15. maj 2007 af Romulus (Slettet)

1,30 = stigning på 30 %
1,17 = stigning på 17 %

1 svarer jo til 100 %...

Svar #6
15. maj 2007 af Billal001 (Slettet)

Okay tak, okay nu har jeg gjort følgende: 1,17*120=140,4 og 1,3*120=140,4
Hvad gør jeg så?

Svar #7
15. maj 2007 af Billal001 (Slettet)

?

Svar #8
15. maj 2007 af Billal001 (Slettet)

Halli hallo?

Brugbart svar (0)

Svar #9
15. maj 2007 af mathon

T: er det oprindelige publikumstal før prisstigningen
p: er billetprisen før stigningen

da den samlede indtægtsstigning er mindre end 30%, må publikumstallet være gået ned.

q: er publikumstallets nedgangsprocent

T(1-q/100)*p*1,3 = T*p*1,17

hvoraf

(1-q/100)*1,3 = 1,17

1-q/100 = 1,17/1,3

q/100 = 1 - 1,17/1,3

q = [1 - 1,17/1,3]*100

q = 10%


Svar #10
15. maj 2007 af Billal001 (Slettet)

Forstår ikke en dyt af det der?

Svar #11
15. maj 2007 af Billal001 (Slettet)

Arrrrggghhhh!

Svar #12
15. maj 2007 af Billal001 (Slettet)

Nogen der kan forklare det på en mere forståeligmåde?

Svar #13
15. maj 2007 af Billal001 (Slettet)

logisk*

Brugbart svar (0)

Svar #14
16. maj 2007 af Bruger slettet (Slettet)

Hej Billa,
jeg kan se, at der nørklet godt rundt med dit procentstykke. Lad os starte med at slå fast, at der ikke bliver spurgt om, hvor mange personer, der kommer.
Det, du skal finde er blot forholdet altal gæster før og efter forhøjelsen opgivet i procent, der spørges altså efter kvotienten:

(N1/N2)*100 (i procent)

Start nu derfra, når du har indset ovenstående.

V.h.
Erik Morsing.

Brugbart svar (0)

Svar #15
16. maj 2007 af Bruger slettet (Slettet)

Rettelse:
Der skulle have stået:

((N2-N1)/N1)*100

Skrivefejl
Erik Morsing.

Svar #16
16. maj 2007 af Billal001 (Slettet)

Hey E.M Har fundet ud af det, men ellers tak ;D Talte med min lære i dag :)

Billal Meftah.

Brugbart svar (0)

Svar #17
16. maj 2007 af Bruger slettet (Slettet)

Du får alligevel lige resten på en måde, som du kan forstå:

Den nye billetindtægt kalder vi N2*156 kr
Vi ved, at den er 17% højere end den gamle, så vi kan derfor skrive:

N2*156 = 1.17*N1*120

eller, hvis vi isolerer:

N2/N1 = (1.17*120)/156 = 0,9

Den udtryk, jeg skrev i #15 kan skrives:

N2/N1 - 1 = 0,1, og det var det, der blev spurgt efter, altså 10%.

V.h.
Erik Morsing.

Svar #18
16. maj 2007 af Billal001 (Slettet)

Nååårh okay, på den måde.. Det var meget lettere end den måde min lære viste mig den på!

Tak E.M :)

Skriv et svar til: Procent..hjælp...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.