Matematik

Noget med procent og eksponentielt..

18. april 2004 af Bella (Slettet)
Hejsa - håber nogen fatter dette :)

1)Det antages at arealet af en bøgeskov vil blive reduceret med 0,9% pr. år.

Hvor mange procent vil arealet være reduceret med i år 2083 sammenlignet med arealet i 1983?

I hvilket år vil arealet af private bøgeskove være halvt så stort som i 1983?

- Her har jeg problemer med hvad der er x, y, a og b..

2)I begyndelsen af året 1980 deponeres forskellige radioaktive isotoper. Som bekendt aftager mængden af en radioaktiv isotop eksponentielt med tiden.

Der deponeres 2.00 g af isotopen Sr-90, der har en halveringstid på 28 år.

Hvor mange gram vil der være tilbage af denne isotop i begyndelsen af år 2000?

I hvilket år vil der være 0.80 g tilbage af det deponerede Sr-90?

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. april 2004 af iB (Slettet)

1)
R=(1-r)^n , hvor R er den procentssats du er ude efter.

For dit tilfælde bliver R=(1-0,009)^100

Bagefter skal du sætte R=0,5 og løse mht n.

2)
Du ved at T½=log(½)/log(a)

-Prøv at bruge dette til at opstille en formel for aftagningen...

Svar #2
18. april 2004 af Bella (Slettet)

Hvorfor R=(1-r)^n og ikke R=(1+r)^n ?

Svar #3
18. april 2004 af Bella (Slettet)

Altså i 1.1 bliver resultatet:
R=(1-0,009)^100 <=> R=0,405
og i 1.2:
50=100(1-0,009)^n<=> n=log(0,5)/log(1-0,009) <=> n=76,669
?

Svar #4
18. april 2004 af Bella (Slettet)

Jeg forstår ikke det med T1/2

Svar #5
18. april 2004 af Bella (Slettet)

Måske forstår jeg det nu..
T1/2 er 28.
28=log(1/2)/log(a)<=> a=10^-0,01075
<=>a=0,976?

Er jeg helt galt på den her?

Brugbart svar (0)

Svar #6
18. april 2004 af IngenKenderDagen (Slettet)

... du skal bruge 0,5... ikke 50.. i 1.2. hvis du skulle bruge 50 var det
50%=50/100=0,5.. og jah..

... med det andet er du vist på helt rigtig kurs...*S*

Skriv et svar til: Noget med procent og eksponentielt..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.