Matematik

Korte mat dilemmaer, jeg ikke kan, hjælp!

28. maj 2007 af Merit-HB (Slettet)
Jeg har siddet og læst og forberedt mig til skriftligt mat eksamen, og jeg føler mig godt forberedt og klar.

Men der er få opgavetyper hvor jeg overhovedet ikke ved hvad jeg skal, hvilke formler jeg skal tage i brug og hvordan jeg generelt skal komme rundt om opgaven.

Jeg håber du kan hjælpe mig med at kunne klare disse opgaver:

1.vi har en linje l givet ved:
(x) (1) (-1)
(y)=(3)+t(2)
(z) (6) (-1) (håber i kan forstå den måde jeg har skrevet parameter fremstillingen på)

og en kugle K givet ved ligningen:
(x-4)^2+(y+2)^2+(z-5)^2=11

a) Kuglen og linjen l har netop et punkt P til fælles. Beregn koordinatsætte til P

- Hvordan løser jeg den her? hjælp!

b) Bestem en ligning for kuglens tangentplan i punktet P

- Ligeså meget i tvivl her

Det var en af de opgavetyper hvor jeg ikke ved hvad jeg skal gøre, håber der er nogen der kan komme med hjælp.


og det sidste spørgsmål -

2. I et koordinatsystem har en plan alpha ligningen

x+3y-5z+8=0,
og en ret linje l har parameter fremstillingen
(x) (2) (1)
(y)=(-2)+t(-1)
(z) (8) (2)

bestem koordinatsættet til skæringspunktet mellem l og alpha

Ja disse opgaver er jeg på bar bund.

Jeg skal op til skriftligt matematik eksamen og det her er de eneste opgave typer jeg er i tvivl om, håber der er en der kan hjælpe mig

Hav en god dag!

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. maj 2007 af The nørd (Slettet)

i a) skal du sætte din x, og y, og z ind i kuglens formel, og finde t, og derefter finde x,y,z ved at sætte din t, i parameterfremstillingen
b) her skal du finde kuglens centrum, og lave en CP vektor, som du så skal bruge til ligningen for tangentplanen

Brugbart svar (0)

Svar #2
28. maj 2007 af ibibib (Slettet)

1.
a) Indsæt parameterfremstillingen i kuglens ligning og isoler t.
b) Vektoren CP er normalvektor for tangentplanen. Du kender et punkt i planen.


2. Indsæt parameterfremstillingen i planens ligning og isoler t. (nu er du snart fortrolig med denne type opgaver:)).




Brugbart svar (0)

Svar #3
28. maj 2007 af The nørd (Slettet)

opgave to, er det samme princip, først sætter du dine x, y, z som du har fra parameterfremstillingen, ind på x, y, og zs plads i planensligning
find t, gå tilbage til parameterfremstilling og find x,y,z

Brugbart svar (0)

Svar #4
28. maj 2007 af vincevangogh111 (Slettet)

a)
Du skal bruge formlen for projektion af punkt på linje.
Stedvektoren til punktet P (og dermed koordinaterne til punktet P) er givet ved:

Stedvektoren til et punkt P0 på linjen

plus

Vektoren fra P0 til Kuglens centrum C ,prikket med retningsvektoren for linjen divideret med længden af retningsvektoren i anden ganget på retningsvektoren.

P0C> * r>
OP> = OP0 + --------- r>
|r>|^2


Du har et punkt på linjen P0(1,3,6)
Kuglens centrum C(4,-2,5)
x (1) (4-1 ) (-1)
OP: y = (3) + (-2-3) * (2 ) (-1)
z (6) (5-6 ) (-1) * (2 )
----------------- (-1)
(-1)^2+2^2+(-1)^2

(1) (-1)
= (3) + 3*(-1)+(-5)*2+(-1)*(-1) * (2 )
(6) ----------------------- (-1)
6

(1) (-1)
= (3) + (-2) * (2 )
(6) (-1)

(1) (2 ) (3 )
= (3) + (-4) = (-1)
(6) (2 ) (8 )

P(3,-1,8)

Svar #5
28. maj 2007 af Merit-HB (Slettet)

Tusind tak for al hjælpen jeg tror jeg er ved at forstå opgave typerne nu!

Skriv et svar til: Korte mat dilemmaer, jeg ikke kan, hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.