Religion

Spørgsmål

10. juni 2007 af suzan88 (Slettet)
Efter at have læst pensum er jeg faldet over en masse spørgsmål omkring jødedom, kristendom og islam, som jeg tror er relevant for mange herinde. Nogle af dem er jeg i tvivl om, andre er jeg helt blank. Hvis folk kunne be-/afkræfte det, samt besvare nogen ville det være en stor hjælp: (flere af dem overlapper hinanden!)

1) Alle tre religioner venter på Messias komme. Kristendom: det er ved dommedag. De andre to: ved fredelige tilstande på jorden - KORREKT?

2)Når David nævnes (i forb. med alle tre religioner) er det så altid den jødiske kong David der hentydes til, eller er der andre David'er?

3) Sinajbjerget: her modtog moses loven?

4)Hvordan skelner man mellem historisk og religiøst? (fx den "historiske/religiøse Jesus"?) Historisk: sandt, det er helt sikkert sket, og religiøst: det er en myte? hvordan ellers?

5) Forskel på legende/myte??

6) Er den den gamle pagt der skærpes i Bjergprædiken?

7)hvor går det galt her?!:
Den gamle pagt=GT=loven=moseloven =moralbegreber=Torah (613 bud)=de 5 mosebøger=de 10 bud (hvori næstekærlighedsbudet indgår? findes næstekærlighedsbudet overhovedet i GT?)

7b) Den gamle pagt: pagt med Moses: Moses modtager loven, og stifter af jødedom+udfrier jøderne _OG/ELLER_ at adlyde Gud, pagt med Abraham, og omskærelse????

8)Jødedom: Diaspora (eksil) 2 gange??:
første gang: 586 f.kr. (babylonske eksil)
anden gang: 135 e.kr. - ? (spredes jøderne)

9)Jødekristen: de første kristne - jøder der tror på Jesus (som frelser) og treenigheden??

10) Hvad/ hvem er hedningekristne? (Paulus: var han først farisæer(jøde) så hedningkristen?)

11) Golgataklippen: Her blev Jesus korsfæstet+korset rejst?
Getsemanes have: her mødtes Jesus med disciple?

12)Jødedom: 1. tempel bygges 900/100 f.v.t
2. tempel, byggetaf (kong) Herodes 500 f.v.t el 20 f.v.t??

13) Er den kristne bibel blevet kanoniseret/nedskrevet ca. 400 e.kr??

---

Jeg håber at nogen kan hjælpe. Takker på forhånd.

Brugbart svar (1)

Svar #1
10. juni 2007 af Occulta (Slettet)

1) Jøderne venter stadig på Messias. For de kristne er han allerede kommet i form af Jesus, men han vender tilbage inden dommedag. Islam opererer ikke med Messias.

2) Ja, Kong David fra GT.

3) Ja.

4) Ja, den historiske sandhed kan bekræftes af fx historisk eller arkæologisk videnskab. Den religiøse sandhed handler om INDEFRA-vinklen - hvad de religiøse selv tror, er rigtigt.

5) Pas.

6) Nej, det er i bredere forstand Loven, der skærpes. Det er ikke nok at overholde budene i sine gerninger - også ens tanker er afgørende. Dermed kan ingen til fulde leve op til Loven, som Jesus udlægger den.

7) Den gamle pagt = aftale mellem Gud og jøderne om, at han yder dem særlig beskyttelse mod at de er totalt lydige overfor ham. Denne pagt er blevet indgået og fornyet gentagne gange - fx med Abraham og Moses.
Jesus gør budskabet universelt (ikke kun for jøder) og opretter i kraft af sin uskyldige død på korset den nye pagt mellem Gud og hele menneskeheden.
Det dobbelte kærlighedsbud (elsk Gud og elsk din næste) er fra GT, ja. Men forskellen ligger i, at Jesus siger at næsten kan være hvem som helst (og i det hele taget fokuserer mere på næstekærligheden end gudskærligheden i sin praksis).

8) Ja.

9) Jødekristen = de første kristne, der oprindeligt var jøder, inden de konverterede til kristendommen.

10) Hedningekristne = ikke-jøder, der konverterede til kristendommen. Paulus var jødekristen, men missionerede for hedningekristne især.

11) Ja.

12) Tjek på nettet - kan ikke huske præcise årstal (og det er heller ikke vigtigt)

13) Biblen blev kanoniseret (samlet og erklæret "rigtig") omkring år 400. Nedskrevet betydeligt tidligere.

Brugbart svar (1)

Svar #2
10. juni 2007 af Beki (Slettet)

Indenfor islam er begrebet "messias" lidt anderledes end hos de kristne; det ligner mere jødedommens forestilling om messias.

Ifølge islamiske kilder er messias IKKE en genopstået Muhammed (Guds fred med ham); men han er en selvstændig person, som vil dukke op kort før dommedag indtræffer, han vil genoprette den verdslige uorden før dommedag.

Indenfor islam kaldes denne messias for al-Mahdi; dvs. den retledende.

kilde: relgion.dk

Svar #3
10. juni 2007 af suzan88 (Slettet)

8) men, almindeligvis, når der referes til Diaspora/eksil, er det det babylonske eksil, ikke sandt?
For den der startede i 135 evt. er jo endnu ikke rigtigt slut..? (oplysningstiden ændrede dette, mener jeg, og derudover blev staten Israel oprette 1948..?)

Brugbart svar (1)

Svar #4
10. juni 2007 af Occulta (Slettet)

#3
Typisk mener man det babylonske eksil, når man bruger "eksilet". Men omvendt typisk tiden efter 135, når der tales om "diaspora".
Men det er blot nuanceforskelle.

Skriv et svar til: Spørgsmål

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.