Matematik
Udled formlen for en ret linies hældning.
21. juni 2007 af
kp89 (Slettet)
Udled formlen for en ret linies hældning.
hvordan gøres dette?
evt hvor jeg kan kigge i min mat bog: gyldendals gymnsiematematik. grundbog B1.
hvordan gøres dette?
evt hvor jeg kan kigge i min mat bog: gyldendals gymnsiematematik. grundbog B1.
Svar #1
21. juni 2007 af cc89 (Slettet)
Håber, du mener at finde a ud fra to punkter på grafen for en ret linie :-)
Hvis det er tilfældet:
Punkterne A (x1 ; y1) og B (x2 ; y2) ligger på den rette linie l (y = ax + b):
1) y1 = a • x1 + b (A)
2) y2 = a • x2 + b (B)
Træk 1) fra 2), og find derved a:
y2 – y1 = (a • x2 + b) – (a • x1 + b)
<=> y2 – y1 = a • x2 + b – a • x1 – b (parantesen ophæves, så + bliver til -, da det er en minus-parantes)
<=> y2 – y1 = a • x2 – a • x1 (b og -b går ud med hinanden)
<=> y2 – y1 = a • (x2 – x1) (a sættes udenfor parantes)
<=> a = (y2 – y1) / (x2 – x1) (a isoleres)
b findes bare ved at sige:
y1 = a • x1 + b
<=> y1 – (a • x1) = b
Håber, det hjalp..
Hvis det er tilfældet:
Punkterne A (x1 ; y1) og B (x2 ; y2) ligger på den rette linie l (y = ax + b):
1) y1 = a • x1 + b (A)
2) y2 = a • x2 + b (B)
Træk 1) fra 2), og find derved a:
y2 – y1 = (a • x2 + b) – (a • x1 + b)
<=> y2 – y1 = a • x2 + b – a • x1 – b (parantesen ophæves, så + bliver til -, da det er en minus-parantes)
<=> y2 – y1 = a • x2 – a • x1 (b og -b går ud med hinanden)
<=> y2 – y1 = a • (x2 – x1) (a sættes udenfor parantes)
<=> a = (y2 – y1) / (x2 – x1) (a isoleres)
b findes bare ved at sige:
y1 = a • x1 + b
<=> y1 – (a • x1) = b
Håber, det hjalp..
Svar #2
22. juni 2007 af kp89 (Slettet)
har også selv set på det men var i tvivl om det var det:D men mon ikke:P
mange tak for hjæpen;)
mange tak for hjæpen;)
Skriv et svar til: Udled formlen for en ret linies hældning.
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
