Matematik

Ekstrema vha. differentiering

24. juni 2007 af KristofferFage (Slettet)
Hejsa

Til mundtlig årsprøve i 1.g har jeg fået opgaven:

"... samt eksempler på anvendelsen af differentialkovtienter til bestemmelse af monotoniforhold og ekstrema."

Jeg har så forestillet mig, at jeg vha. differentiering af et andengradspolynomium, og derefter isolere x deri, finde y-værdien af polynomiets ekstrema. Og til x værdien finde de 2 nulpunkter.. Hvis de er der.. Men da jeg selv skal lave ligninge´n er de jo nok :), og finde hvad der er midt imellem dem..
Nu er jeg så gået ud fra at ekstrema = toppunktER.. Ved sku ikke om jeg har misforstået noget :)

Lyder det nogenlunde rigtigt?
Håber i tager ejr tid til, at besvare. Tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. juni 2007 af peter lind

Jeg har ingen kontakt til gymnasiet, så det følgende er med et vist forbehold.

Du skal koncentrere dig omdifferentialkvotent. Så vidt jeg kan se udelader du totalt dette. Du har ganske vist udeladt den første del af din opgave; men jeg tror altså ikke på at eksemplerne er det vigtigste.

Svar #2
24. juni 2007 af KristofferFage (Slettet)

Hej.

Det kan godt være jeg er helt afsporet.
Men er det ikke differentiering når jeg finder toppunktets x-værdi vha:
5x^2+10x-1 = 0 Differentieret:
10x+10 = 0
10x = -10
x= -10/10 = -1

Er lidt forvirret sorry :P

Brugbart svar (0)

Svar #3
24. juni 2007 af Makilla85 (Slettet)

#2
Du har ikke differentieret :-) Du har fundet, hvad x er, når y=0 - altså polynomiets et nulpunkt/rod. Med andre ord har du fundet polynomiets skæringspunkt med y-aksen.

For at finde lokale ekstrema skal du først differentiere dit polynomium og DEREFTER sætte den afledede funktion lig med 0, altså f'(x)=0 - så har du dit ekstrema - eller lokale toppunkt om du vil!

Brugbart svar (0)

Svar #4
24. juni 2007 af Makilla85 (Slettet)

Sorry #2!!
Jeg havde ikke kigget dit regneeksempel ordentligt igennem. Du har jo præcis gjort, som jeg havde beskrevet - sorry!
Jeg havde ikke set at du differentierede den øverste ligning :-)

Svar #5
24. juni 2007 af KristofferFage (Slettet)

Tak for hjælpen, og undskyld at jeg er så besværlig.
Er det ikke det jeg gør når jeg siger at:

f(x)= 5x^2+10x-1 = 0 Differentieret =
f'(x)= 10x+10 = 0..

Svar #6
24. juni 2007 af KristofferFage (Slettet)

Hov ups :)
Tusind tak for hjælpen du <3

Brugbart svar (0)

Svar #7
24. juni 2007 af peter lind

Som Makilla skriver er det korrekt at du bruger differentiering til at finde toppunktet. Det jeg mener er, at jeg ikke tror det er det væsentligste. Det væsentligste er formodentlig differentialkvotienter og deres bru.

Svar #8
24. juni 2007 af KristofferFage (Slettet)

Hmm.. Muligvis.. Men indtil videre har vi egentlig ikke lært så meget om brugen af differentialkvotienter.. Så jeg ved egentlig ikke helt hvad jeg skulle sige angående deres brug. :P

Brugbart svar (0)

Svar #9
24. juni 2007 af Makilla85 (Slettet)

Hmm, jeg ved heller ikke helt om jeg er med på, hvad Peter mener, men altså det, som jeg gjorde var at starte med at sige, at man anvender differentialkvotienter til at finde grafens hældning/vækstrate i bestemte punkter, og at dette fx kan være et godt værktøj í en analyse af en virksomheds omsætning over en periode - hvornår er omsætningen størst (tangentens hældning/diff. kvotient størst) eller mindst?

Derefter fortalte jeg om "de 3 trin" vha. en illustration:
Funktionstilvæksten, differenskvotienten (sekantens hældning) og til sidst diff.kvotienten, når man lader h gå mod 0.

Derefter kan sige, at når man differentierer et polynomium og får den afledede funktion, diff.kvotienten f´(x), kan man sætte den x-værdi ind i den afledede, hvortil man vil kende grafens vækstrate/tangentens hældning, eller man kan sætte den afledede lig med 0 og derved finde lokale ekstrema.

Og til sidst afsluttede jeg med beviser, og jeg fik 12 :-)

Du skal nok bare fortsætte med eksempler på lokale ekstrema, som dit spørgsmål gik ud på :-)

Lidt rodet, men håber at du kan bruge det. Hvis du sender mig din mail, kan jeg sende dig starten af min disposition, ang. "de 3 trin" som jeg ville bruge til alle spørgsmål om diff.regning.

Skriv et svar til: Ekstrema vha. differentiering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.