Matematik

Det giver ingen mening - matematisk "gåde"

08. juli 2007 af jeppsen (Slettet)
Jeg faldt i dag over følgende matematiske historie, som jeg har undret mig over lige siden. Den lyder sådan her:

3 piger ønsker at dele en flaske vin. De går ned i vinhandlen og finder en flaske til 30 kr. De giver vinhandleren 10 kr hver, og går hjem for at nyde vinen. Da pigerne er gået finder vinhandleren ud af, at vinen er nedsat til 25 kr.
Han beder sit bud om at køre forbi pigerne og uddele de penge de har betalt for meget.
Budet regner ud, at pigerne hver kan få én krone tilbage, og at han selv kan tjene 2 kroner som fortjeneste.
Det ender altså med, at pigerne har betalt 9 kroner hver for vinen.

MEN...
Pigerne har betalt 3x9 kroner for vinen = 27 kr.
Buddet får 2 kr.
Det giver 27+2=29, men pigerne startede med at give 30 kr.

Fatter det ikke. Hvordan hænger det sammen, og hvor bliver den sidste krone af?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. juli 2007 af wuk (Slettet)

Vinen var nedsat til 25kr - dvs. der var 5kr i overskud. Pigerne får hver 1kr (3kr i alt) og buddet 2kr: 25kr+3kr+2kr = 30kr. Det andet snyder dig blot.

Svar #2
08. juli 2007 af jeppsen (Slettet)

#!
Men pigerne har da betalt 9 kr hver? Så går det simpelthen ikke op... der må da være en matematisk forklaring

Brugbart svar (0)

Svar #3
08. juli 2007 af wuk (Slettet)

Og du har regnet forkert. Du skal trække de 2kr buddet får fra de 27kr (3x9kr) - så går stykket op. Dvs. 27kr-2kr = 25kr, hvor pigerne har fået 3kr tilbage og buddet 2kr.

Brugbart svar (0)

Svar #4
08. juli 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Det er måske nemmest at se det på denne måde:
Pigerne betaler 30 kroner og får hver en krone tilbage, så har de betalt 27 kroner

Købmanden får de 25 kroner, og buddet får de 2 kroner

Svar #5
08. juli 2007 af jeppsen (Slettet)

3# Jamen lad os så sige, at pigerne fandt ud af, at vinens holdbarhedsdato var overskredet.
De gik derfor ned til vinhandleren og gav ham flasken tilbage.

De ville allesammen gerne have vekslet deres småpenge til runde 10'ere, så de ligger 9 kr foran dem hver især.
Buddet må aflevere sine 2 kroners fortjeneste. Men der mangler en krone?

Svar #6
08. juli 2007 af jeppsen (Slettet)

Jeg har en anden en, hehe:

http://www.skrattportalen.se/magic/trigrid.jpg

Hvordan hænger dén så sammen?

Brugbart svar (0)

Svar #7
08. juli 2007 af Hindsborg (Slettet)

Se, den der giver ingen mening!

Brugbart svar (0)

Svar #8
08. juli 2007 af volcom1

der er intet galt, du lægger to tal samme som ikke kan lægges sammen, det vil svare til at pludse før du ganger. Det pigerne gør er at købe en flaske vin til 27 kr. 25 til købmanden og 2 kr til budet. Hvis de havde fået hele deres 5 kr tilbage havde de skulle af med 8.33 hver som giver 25 i det hele, men i stedet vælger de at give o.77 hver oven i og betale budet 2 kr for levering. og dermed kommer de af med 27 i det hele som passer med de har fået 3 kr tilbage hver.
Det betyder også at hvis de går ned med en for gammel vin og vil have deres penge igen, så får de kun 8.33 tilbage, hvis de vil have alle 27 tilbage må de ud og finde budet. Du må endelig ikke lægge de første to tal sammen da det giver kluder i. Det er ca lige så svært at forklar som at 2+2*5 ikke er 20 men 12

Brugbart svar (0)

Svar #9
08. juli 2007 af volcom1

lige en tilføjelse.
hvis de giver vin handleren falsken tilbage så giver han dem kun 25 kr da han ikke ved at budet har snydt. dermed står de kun med 8.33 kr, når budet så kommer og aflevere de to kr som han har stjålet, så har de alle 9 kr igen og og for at nå de 30 som de startede med så stikker de alle tre hånden i lomme og tager den krone op som budet afleverede til dem tidligere, dermed er vi tilbage på de 30 kr igen

Svar #10
08. juli 2007 af jeppsen (Slettet)

#9
Tak!

Men kunne stadig godt bruge lidt respons på #6 ;)

Brugbart svar (0)

Svar #11
08. juli 2007 af Erik Morsing (Slettet)

"10 Prøv at lægge dem oven på hinanden, så de danner et rektangel.

Brugbart svar (0)

Svar #12
08. juli 2007 af volcom1

lige en tilføjelse.
hvis de giver vin handleren falsken tilbage så giver han dem kun 25 kr da han ikke ved at budet har snydt. dermed står de kun med 8.33 kr, når budet så kommer og aflevere de to kr som han har stjålet, så har de alle 9 kr igen og og for at nå de 30 som de startede med så stikker de alle tre hånden i lomme og tager den krone op som budet afleverede til dem tidligere, dermed er vi tilbage på de 30 kr igen

Brugbart svar (0)

Svar #13
08. juli 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Der er ingen forskel på de to figurer, du skal bare starte med den nederste og så tænke dig "hullet" farver, der er 65 felter i hver inklusive det "tomme felt. Den første figur (trekant) er farvet på en måde så alle felterne er fyldte. Til den nederste figur skal du bruge en ekstra farve.
Det minder min om et topologisk problem.

Brugbart svar (0)

Svar #14
08. juli 2007 af iB (Slettet)

#11
Hvordan forklare det det ekstra areal?

Forklaringen er hellere meget enklere: Hypotonusen (staveplade?) er IKKE en ret linie! Pga. mønstret inde i trekanten, hvor et retangel rører hypotonusen, snydes øjet, og man ser ikke knækket på hypotonusen. Det lille areal, som findes mellem den sande og den knækkede hypotonuse, er meget lille, men alligevel på størrelse med et halvt kvadrat. Ved i den første trekant at fratrække dette lille areal, og i den næste at ligge det til, opnår man den ekstra firkant.

Brugbart svar (0)

Svar #15
08. juli 2007 af sheaf (Slettet)

#14
Præcist.

Det er ikke identiske figurer og den øverste er ikke en trekant. Hvis den var en trekant skulle hypotenusen have hældningen 5/13. Men den grønne trekants hypotenuse har hældningen 2/5, den rødes hypotenuse hældningen 3/8. Den øverste figur er en firkant.

Brugbart svar (0)

Svar #16
08. juli 2007 af Duffy

Den røde og den grønne trekant har IKKE den samme hypotenuse-hældning. It's as simpple as that.

Brugbart svar (0)

Svar #17
08. juli 2007 af Hindsborg (Slettet)

joh, godt set!

Brugbart svar (0)

Svar #18
08. juli 2007 af Billal001 (Slettet)

#1 + #3 Er fuldstændig det korrekte svar.

Brugbart svar (0)

Svar #19
09. juli 2007 af Mussy06 (Slettet)

Hvor har i de matematiske gåder fra (: ?

Brugbart svar (0)

Svar #20
09. juli 2007 af Erik Morsing (Slettet)

#19
Herfra:
http://www.skrattportalen.se/

Forrige 1 2 Næste

Der er 32 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.