Matematik

Tal

13. juli 2007 af stræber-pigen (Slettet)
Hvor mange aksiomer er der i matematikken?

Hvordan bevises 3 - og 11 -prøven? Altså at tværsummen af et tal skal være deleligt med 3 hvis tallet er deleligt med 3. For tallet 11 gælder det samme bare den alternative tværsum.

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. juli 2007 af DeciMat (Slettet)

følgende fra - Matematiske sammenhenger- Tallære.

1) Hvis d går op i a så går d også op i a ganget med et vilkårligt tal b.
2)Hvis d går opp i a og d går op i b, så går d op i summen av a og b.
3)Hvis d går opp i a og d går op i b, så går d op i differencen mellem a og b.

Her er der tale om gangetabellen. Skriv gangetabellen for 3 og 11 ned.
Du vil opdage at tallene danner et mønster så iøjenfaldende at man kan se sammenhængen.

Brugbart svar (0)

Svar #2
13. juli 2007 af Duffy

Her er lidt (tæl selv):

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_axioms

---------------------------

AXIOMERNE
Matematikkens fundament

Regning med de reelle tal R

ADDITIVT

A1 - kommutativitet : x + y = y + x

A2 - associativitet: x +( y + z) = (y + x) + z

A3 - neutralt element: x + 0 = 0 + x = x

A4 - inverst element: x + (-x) = (-x) + x = 0


MULTIPLIKATIVT

M1 - kommutativitet: x y = y x

M2 - associativitet: x ( y z) = (y x) z

M3 - neutralt element: x • 1 = 1 • x = x

M4 - inverst element: x x-1 = x-1x = 1 når x ? 0.


ORDNING

O1 - totalitet: Enten x = y eller x < y eller x > y

O2 - irreflexivitet: x <! x

O3 - transitivitet: x < y og y < z => x < z


ADDITIVT OG MULTIPLIKATIVT

AM - distributivitet: x ( y + z ) = x y + x z , ( x + y )z = x z + y z

AO - harmoni: x < y => x + z < y + z

MO - harmoni: x < y og z > 0 => x z < y z

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. juli 2007 af DeciMat (Slettet)

Eksempler på postulater. Prøv om du kan modstride dem.

http://da.wikipedia.org/wiki/Euklids_aksiomer


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. juli 2007 af blackduck (Slettet)

#0

Tværsummen kan defineres som den rest man får ved division af 9. Da 3 går op i ni vil tre gå op i tallet hvis det samtidig går op i den rest man får ved division med ni (tværsummen)

Der er ikke noget bestemt antal aksiomer. Du kan lave dit eget aksiomsystem hvis du har lyst. Du kan fjerne/tilføje et aksiom fra/til et eksisterende aksiomsystem og (måske) få en fuldt ud andvendelig matematik. Et klassisk eksempel er Euklids parallelpostulat.

Skriv et svar til: Tal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.