Matematik

underlige tal

25. juli 2007 af DeciMat (Slettet)
Tænkte om der er en forklaring på

Når 0,5+0,3=0,8 hvorfor er 0,8+0,5 så ikke lige med 0,13?

Bedes forklaret uden brug af tal.

tak

//DeciMat

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. juli 2007 af Hunden-king (Slettet)

Det er meget enkelt...

Da dit regnestykke ikke går op, er det fordi 0,5 er det samme som 0,50, altså en halv.. og det samme gælder jo så også 0,8.. hvis disse plusses gir det 1,30.!!
Du har regnet det somom det var 0,05 og 0,08.. hvis disse plusses gir det 0,13..!!

du har altså bare lavet en decimalfejl..

tror kke det kan forklares uden brug af tal, men her er mit bud, håber du forstår..(:


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. juli 2007 af Mandelbrot (Slettet)

Lad os sige at 1 svare til et helt æble.

Hvor mange æbler har du så, hvis jeg giver dig et halvt æble (5/10), og derefter 4/5 af et æble (8/10)?

Svar #3
26. juli 2007 af DeciMat (Slettet)

#1
Jeg har ikke lavet fejl.
Jeg har i øvrigt et godt forklaring.

(Hver gang summen af to tal overstiger enheden bliver bliver man nødt til at rykke et plads i decimaltalsystemet.)

80 øre + 40 øre overstiger enheden som er en krone
derfor =1,20
80 cm + 60 cm overstiger enheden som er en meter
derfor = 1,4 meter.
0,5 + 0,7 overstiger enheden som er 1
derfor =1,2

Det jeg leder efter er en formulering uden brug af tal som kan gøre det forståeligt, hvorfor forholder det sig som det gør?

Jeg kan ikke komme tættere end det der står (se oven) i parantes. Men det er vel godt nok?
Hvad er jeres synspunkt om formuleringen.


//DeciMat

Brugbart svar (0)

Svar #4
26. juli 2007 af iB (Slettet)

#0
Du laver jo bare en simpel addition. Slet ikke noget hokus-pokus med et flytte kommaer, som du er ved at rode dig ud i #3. I anden klasse lærte du at sætte "1 i mente". Det er jo bare det du skal gøre her.




Brugbart svar (0)

Svar #5
26. juli 2007 af DanielPetersen (Slettet)

#0 Er du autist?

Svar #6
26. juli 2007 af DeciMat (Slettet)

#4 og 5

Jeg har det indtryk at I læser ikke spørgsmålet som den nu burde læses.
Jeg spørger ikke om hvordan man gør det? Eller fordi jeg er autist.
Spørgsmålet kan sagtens komme fra en person som vil satte sig ind i processen, og der er logik bag spørgsmålet.
Da matematik også er et sprog som bla. består af tal, tegn og symboler; prøver jeg bare at finde ud af om sproget som medie kan komme med et diskursivt forklaring på hvad der sker?
Alle (?) ved at 2+2=4 altså hvad det er/bliver.
Men hvordan processen finder sted; forklaret ved hjælp af talesprog er en helt anden.
Men det kan også være at man ikke kan komme længere end den forklaring jeg har.

Tænk! Hvad er rød? spørger den blinde.
Det er en farve, siger den vise.
Hvad er blå? spørger den blinde.
Det er en farve, siger den vise.
Jamen hvad er forskellen?

//DeciMat



Brugbart svar (0)

Svar #7
26. juli 2007 af stræber-pigen (Slettet)

#6 Men er matematik ikke bare et neutralt netværk af højere kognitive funktioner?

Brugbart svar (0)

Svar #8
26. juli 2007 af iB (Slettet)

#6
Ok, jammen så er det vel også logisk at tænke på, hvordan vi selv lærte at ligge tal sammen: Vi så på enere, tier osv, og lagde dem sammen hver for sig.

Jeg tror du skal helt ned og se på niveau. Det grundlæggende i ti-talssystemet er vel, at nummerering og pladsen i forhold til kommaet er afgørende. Samtidig er en tier det samme som 10 enere, 1 ener, er det samme som 10 tiendele osv.

Når du addere to tal bruger du dette, til at hver gang du har 10 af noget, tilføjer du 1 på pladsen foran (sætter 1 i mente)




Svar #9
26. juli 2007 af DeciMat (Slettet)

Du har ret julia, derfor skriver jeg /Da matematik OGSÅ er et sprog/
Og tusind tak IB det er denne formulering som jeg skal prøve stykke sammen med min.
(Når du addere to tal bruger du dette, til at hver gang du har 10 af noget, tilføjer du 1 på pladsen foran (sætter 1 i mente) + (Hver gang summen af tal overstiger enheden rykker man plads til venstre i decimaltalsystemet.)

Tak til alle.

//DeciMat

Skriv et svar til: underlige tal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.