Matematik

Vektor - Koordinater

19. august 2007 af Eagle-Eye (Slettet)
Jeg har følgende opgave - vedr. vektorer i matematik.
Jeg kan ikke finde ud af at finde koordinaterne, da denne type vektor-regning ikke er med ordentlige parametre, såsom x og y - som jeg er vandt til. Mange af tallene er angivet i N - Newton.

Opgave:

På stykket fra punkt A til B følger rutchebanen en ret linje. Denne linje danner en vinkel (V) på 56 grader med Y-aksen.
Mod slutningen flader rutchebanen ud således at brugeren af rutchebanen ikke lander hårdt på jorden.
I denne opgave, vil jeg udelukkende koncentrere mig om det retvinklede stykke, altså AB.

Vektor:
Ft= 300 N - Kan opløses i komposanter F1 og F2
F1= 167.758 N
F2= 248.711 N

Vinkel: 56 grader

Nu skal jeg så bestemme koordinaterne til henh. F1, F2 og Ft - alle er vektorer.
Hvordan gør jeg det?

Håber nogen vil hjælpe mig - sidder temmelig fast.

JJ


Svar #1
19. august 2007 af Eagle-Eye (Slettet)

Nogen der ved noget om det?..

Skal jeg lave den om fra polær til rektangulær skrivemåde?

Brugbart svar (0)

Svar #2
19. august 2007 af Riemann

Ud fra det du har skrevet, kan jeg ikke gennemskue, hvad opgaven går ud på.

Men ofte er det smart at vælge x-aksen som den vandrette akse og y-aksen som lodret. Hvis Ø er vinklen mellem kraften og vandret så er

F_x = cos(Ø)*F
F_y = sin(Ø)*F

hvor F er størrelsen af kraften.

Jeg ved ikke hvor meget dette hjalp, men ellers så prøv at uddyb...

Svar #3
19. august 2007 af Eagle-Eye (Slettet)

Uddybet opgave:

På stykket fra punkt A til B følger rutchebanen en ret linje. Denne linje danner en vinkel (V) på 56 grader med Y-aksen.
Mod slutningen flader rutchebanen ud således at brugeren af rutchebanen ikke lander hårdt på jorden.
I denne opgave, vil jeg udelukkende koncentrere mig om det retvinklede stykke, altså AB.

Vi antager desuden (i denne første del af projektet), at der ingen friktion er mellem bruger og rutchebanen.
Naturvidenskaben siger, at alle fald til jorden, påvirkes af tyngdekraften eller gravitationen - derfor er det også bestemt, at brugeren af en rutchebane, grunden skråningen (AB), oplever en lille acceleration - (Gravitationens træk).

Herefter skal jeg bestemme længderne af henh. F1, F2 og Fn - Fn er normalkraften.

Jeg ved at Ft er 300 N - F1 og F2 er dertil Ft's komposanter.
Dem beregnede jeg længden (kraften) af:
Min vinkel er 56 grader. Der er tale om en rutchebane.

cos(vinkel)=F1/Ft Hvilket bliver = 300*cos(14/45*pi)= 167.758 N
Det samme gjorde jeg med F2 - blot ved at bruge sin(vinkel)=F2/Ft

FN er lige så stor som F2 - blot modsat dvs. -248.711 Newton.

Nu skal jeg så finde koordinaterne til henh. F1, F2 og Ft - alle er vektorer. Og jeg er helt tabt. Jeg aner simpelthen ikke hvordan jeg kommer videre.

Brugbart svar (0)

Svar #4
19. august 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Koordinaterne til en vektor i planen skrives x*i + y*j, hvor i og j er enhedsvektorer. Hvis a er en vektor, så er a/a-numerisk en enhedsvektor.

Skriv et svar til: Vektor - Koordinater

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.