Samfundsfag

Komparative fordele??+

27. august 2007 af Chingy88 (Slettet)
Nogle som kan hjælpe med at tolke dette her:
Forskning i politisk økonomi viser, at der er stor forskel på, hvilke fordele virksomhederne i store og små lande udnytter i konkurrencen med hinanden. I de små økonomier - som den danske - opnår virksomhederne komparative fordele gennem kollektive goder - f.eks. en arbejdsstyrke med et relativt højt kvalifikationsniveau.

Så forstår jeg ikke hvad "man opnår komparatibe fordele gennem kollektive goder"

Nogle som kan hjælpe???


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. august 2007 af FredeW (Slettet)

Det at arbejdskraften er højt kvalificeret bliver set som et kollektivt gode (altså noget som er gavn for alle).

Svar #2
27. august 2007 af Chingy88 (Slettet)

Forstår jeg ikk helt, kunne du ikke skære det lidt mere ud i pap for mig..

Brugbart svar (0)

Svar #3
27. august 2007 af FredeW (Slettet)

Lad være med at fokusere på, at der står "kollektivt gode", men fokuser i stedet på "komparative fordele".

Når vi i Danmark har en højt kvalificeret arbejdskraft, betyder det, at vi har en komparativ fordel sammenlignet med f.eks. mange afrikanske lande. Det vil sige, at vi i Danmark kan producere varer, der kræver mere viden af den enkelte medarbejder, end i Afrika, hvor mange lande hovedsagelig producerer landbrugsvarer/udvinder råstoffer.

Svar #4
27. august 2007 af Chingy88 (Slettet)

Jamen, forstår godt det med komparative fordele, men ikke mned de kollektive goder, hvad er det???

Brugbart svar (0)

Svar #5
27. august 2007 af FredeW (Slettet)

Prøv at tænke på uuddannede mennesker. Deres kvalifikationer er generelt ikke så høje, som hvis de havde en uddannelse, men de får til gengæld gavn af, at der i DK er en masse andre mennesker, der har flere kvalifikationer, og som dermed medvirker til at skabe vores komparative fordel.

Svar #6
27. august 2007 af Chingy88 (Slettet)

Et lille spørgsmål til, er der nogle som kan hjælpe mig med at sammenkoble flexicurity med institutionel konkurrence evne???

Svar #7
27. august 2007 af Chingy88 (Slettet)

Og hvorfor udgør flexicurtity en komparativ forskel???

Brugbart svar (0)

Svar #8
28. august 2007 af Madsst (Slettet)

Et kollektivt gode er af definition et gode, hvor der er forskel mellem samfundets og den enkelte agenst gevinst ved at godet bliver produceret. Den personlige gevinst ved uddannelse er for eksempel en højere forventet løn, mens den ekstra samfundsmæssige gevinst den enkelte agents mulighed for at kunne kommunikere skriftligt med samfundets andre medlemmer. Et andet kollektivt gode kunne for eksempel være forurening.
Kendetegnet ved kollektive goder er derfor at de altid bliver under- eller overproduceret hvis man ikke griber ind i markedet.

Mht flexicurity så kan man sige at den komparative fordel består i at de danske virksomheder udnytter fleksibiliteten i den danske arbejdsmarkedspolitik. I sin enkelthed er flexicurity ideen om at vi gennem gode sociale sikringsordninger opnår fleksibilitet for vores virksomheder (deraf ordet). At vi i Danmark har gode sociale ordninger mod arbejdsløshed via staten betyder nemlig at virksomhederne ikke behøver at forsikre deres ansatte via lange kontrakter og dyre opsigelser. Det gør at virksomhederne i Danmark er meget bedre til at omstille sig konjunkturforhold end for eksempel virksomheder i Sydeuropa, hvor man nærmest ansættes på livstid.

Skriv et svar til: Komparative fordele??+

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.