Kemi
ligevægt
02. september 2007 af
mikeh (Slettet)
hej, jeg er altså gået helt i stå med denne opagave..
jeg tager udgangspunkt i denne reaktion
PCl_5 <-> PCl_3 + Cl_2
Kc = 0,042
koncetrationerne har jeg udregnet mig til at være
PCl_5 : 0,150 M
PCl_3 : 0,032 M
Cl_2 : 0,032 M
så er der ligevægt..
REAKTIONEN FOREGÅR I EN BEHOLDER PÅ 10 L!
der bliver så sat 1 mol clor ind i reaktionen.
så nu skal jeg finde de nye ligevægtskoncetrationerne:
er der nogle der kan se hvad jeg gør galt eller kan en bedre metode:
PCl_5 <-> PCl_3 + Cl_2
0,150 0,032 0,132 : efter indgreb
0,150-x 0,032+x 0,132+x : ligevægt igen?
man kan så putte dem i formlen:
((0,32+x)(0,132+x))/(0,150-x) = 0,042?
det sku gerne være en 2.gradsligning, men kan altså ikke lige finde x-værdierne..
men er det rigtigt gjort indtil videre eller?
er der nogle der kan hjælpe? :S
jeg tager udgangspunkt i denne reaktion
PCl_5 <-> PCl_3 + Cl_2
Kc = 0,042
koncetrationerne har jeg udregnet mig til at være
PCl_5 : 0,150 M
PCl_3 : 0,032 M
Cl_2 : 0,032 M
så er der ligevægt..
REAKTIONEN FOREGÅR I EN BEHOLDER PÅ 10 L!
der bliver så sat 1 mol clor ind i reaktionen.
så nu skal jeg finde de nye ligevægtskoncetrationerne:
er der nogle der kan se hvad jeg gør galt eller kan en bedre metode:
PCl_5 <-> PCl_3 + Cl_2
0,150 0,032 0,132 : efter indgreb
0,150-x 0,032+x 0,132+x : ligevægt igen?
man kan så putte dem i formlen:
((0,32+x)(0,132+x))/(0,150-x) = 0,042?
det sku gerne være en 2.gradsligning, men kan altså ikke lige finde x-værdierne..
men er det rigtigt gjort indtil videre eller?
er der nogle der kan hjælpe? :S
Svar #1
02. september 2007 af Riemann
Prøv at udregn med stofmængder i stedet (tallene er angivet i mol):
______
PCl_5 <-> PCl_3 + Cl_2
1.50 0.32 1.32: efter indgreb
1.50+x 0.32-x 1.32-x : ligevægt igen
______
der er jo tilsat 1 mol chlor (jeg ved faktisk ikke om der menes Cl eller Cl_2 når der skrives 1 mol chlor - det må du lige selv prøve at finde ud af!)
Fortegnene for x skyldes, at reaktionen vil gå mod venstre da ligevægten er forskudt mod højre.
______
PCl_5 <-> PCl_3 + Cl_2
1.50 0.32 1.32: efter indgreb
1.50+x 0.32-x 1.32-x : ligevægt igen
______
der er jo tilsat 1 mol chlor (jeg ved faktisk ikke om der menes Cl eller Cl_2 når der skrives 1 mol chlor - det må du lige selv prøve at finde ud af!)
Fortegnene for x skyldes, at reaktionen vil gå mod venstre da ligevægten er forskudt mod højre.
Svar #2
02. september 2007 af mikeh (Slettet)
super.. :=)
derefter skal jeg vel bare sige:
((0.32-x)(1.32-x)) /(1,50+x) = 0,042
og finde x?
derefter skal jeg vel bare sige:
((0.32-x)(1.32-x)) /(1,50+x) = 0,042
og finde x?
Svar #4
02. september 2007 af mikeh (Slettet)
årh gosh :D fuck hvor nice :P
lige et sidste spørgsmål, ved ikk om du har styr på en TI84?
men ja jeg flytter bare 0,042 om på den anden side så der står
(((0.32-x)(1.32-x)) /(1,50+x)) -0,042 = 0
og skriver den ind på grafregneren, for at finde xværdierne hurtigere? men den tegner ikk en parabel, kun en lineær funktion? ved du hva jeg gør forkert? eller hvad x værdierne bliver?
lige et sidste spørgsmål, ved ikk om du har styr på en TI84?
men ja jeg flytter bare 0,042 om på den anden side så der står
(((0.32-x)(1.32-x)) /(1,50+x)) -0,042 = 0
og skriver den ind på grafregneren, for at finde xværdierne hurtigere? men den tegner ikk en parabel, kun en lineær funktion? ved du hva jeg gør forkert? eller hvad x værdierne bliver?
Skriv et svar til: ligevægt
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
