Matematik
tal
05. september 2007 af
math-freak++ (Slettet)
Vis, at 2^(2^n) +5 er et sammensat tal for alle positive hele tal n.
Svar #1
06. september 2007 af sheaf (Slettet)
Hvad har du selv gjort dig af overvejelser?
En mulighed er at benytte Fermat's lille sætning til at vise at 2^(2^n)+5 _ikke_ er et primtal og derfor må være sammensat.
Et alternativ er at vise at 3 er divisor i 2^(2^n)+5 for ethvert naturligt tal n. Brug omskrivningen
2^(2^n)+5 = 2*2^(2^n-1)+5 = (3-1)*2^(2^n-1) + 5 = 3*2^(2^n-1) - 2^(2^n-1) + 5 (*)
Brug dernæst successivt samme teknik på leddet - 2^(2^n-1) og de deraf følgende. Processen fortsætter indtil faktoren 2^(2^n - (2^n-2)) = 2^2 = 4 tilbagestår. Men 4 = 3 + 1. Summer tilsidst dette 1 med de 5 (*) til 6 = 2*3. Tilbage står en sum af led hvori 3 er faktor i dem alle sammen. Da 2^(2^n) + 5 > 3 for alle naturlige tal og da 3 er divisor deri må 2^(2^n) + 5 være sammensat.
En mulighed er at benytte Fermat's lille sætning til at vise at 2^(2^n)+5 _ikke_ er et primtal og derfor må være sammensat.
Et alternativ er at vise at 3 er divisor i 2^(2^n)+5 for ethvert naturligt tal n. Brug omskrivningen
2^(2^n)+5 = 2*2^(2^n-1)+5 = (3-1)*2^(2^n-1) + 5 = 3*2^(2^n-1) - 2^(2^n-1) + 5 (*)
Brug dernæst successivt samme teknik på leddet - 2^(2^n-1) og de deraf følgende. Processen fortsætter indtil faktoren 2^(2^n - (2^n-2)) = 2^2 = 4 tilbagestår. Men 4 = 3 + 1. Summer tilsidst dette 1 med de 5 (*) til 6 = 2*3. Tilbage står en sum af led hvori 3 er faktor i dem alle sammen. Da 2^(2^n) + 5 > 3 for alle naturlige tal og da 3 er divisor deri må 2^(2^n) + 5 være sammensat.
Svar #3
08. september 2007 af math-freak++ (Slettet)
Så leddet med n forsvinder faktisk, og tilbage får jeg 9 som giver 3*3, altså en sammensætning. Right?
Svar #5
09. september 2007 af sheaf (Slettet)
Ja.
Du får en sum af led:
2^(2^n)+5
= 3*2^(2^n-1) - 2^(2^n-1) + 5
= 3*2^(2^n-1) - (3-1)2^(2^n-2) + 5
= 3*2^(2^n-1) - 3*2^(2^n-2) + + 2^(2^n-2) + 5
:
= 3*2^(2^n-1) - 3*2^(2^n-2) + 3*2^(2^n-3) - .... + 3*3
3 er divisor i alle ledene og derfor i summen.
Du får en sum af led:
2^(2^n)+5
= 3*2^(2^n-1) - 2^(2^n-1) + 5
= 3*2^(2^n-1) - (3-1)2^(2^n-2) + 5
= 3*2^(2^n-1) - 3*2^(2^n-2) + + 2^(2^n-2) + 5
:
= 3*2^(2^n-1) - 3*2^(2^n-2) + 3*2^(2^n-3) - .... + 3*3
3 er divisor i alle ledene og derfor i summen.
Skriv et svar til: tal
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
