Kemi
Forsæbningstal og iodtal
18. september 2007 af
StinaSkov (Slettet)
Hej. Jeg får stillet en opgave der lyder: Beregn den molare masse for fedtstoffet, vis forsæbningstal og iodtal er 189 og 28,5. Hvordan kan jeg beregne det uden andre oplysninger. burde jeg ikke have data fra et forsøg? Mvh Stina
Svar #1
18. september 2007 af mathon
du må ha' lært:
Et fedtstof kan karakteriseres ved en række fysiske og kemiske kendingstal.
massefylde
smeltepunkt - (jo lavere desto flere dobbeltbindinger i alkyldelen)
brydningstal
forsæbningstal - (gennemsnitlig kædelængde af fedtsyrerne)
iodtal - (graden af umættethed)
hertil kommer en række kvalitetskriterier som fx.
syretal - (indhold af frie fedtsyrer)
peroxidtal - (graden af harskning = dannelse af ildesmagende nedbrydningsprodukter bl.a. butansyre)
Svar #2
18. september 2007 af mathon
forsæbningstal:
se
http://www.peecee.dk/index.php?id=68520
iodtal:
udtryk for graden af umættethed i fedtstoffets fedtsyrer
se
http://www.peecee.dk/index.php?id=68521
Svar #3
18. september 2007 af Kemiersjov (Slettet)
Her er lidt hjælp til dine beregninger.
a)
Forsæbningstal (SN) opgives i mg KOH/g. Hvis fedtstoffet har SN= 189 mg KOH/g, skal du omregne KOH til mol idet et mol KOH svarer til et mol esterbindinger. HVIS (og det står der jo intet om i opgaven) dit fedtstof er et triglycerid, har du tre esterbindinger i molekylet. u kan nu beregne molvægten ved ud fra følgende:
1 g fedt = 1/Mw mol fedt
1 mol fedt = 3 mol KOH
1 mol KOH = 56 g KOH
1 SN = 1 mg KOH/g fedt
Isoler Mw og find en sammenhæng mellem SN og Mw
b)
Iodtal (IN) opgives i mg I2/g. Hvis fedtstoffet har IN= 28,5 mg I2/g, skal du omregne I2 til mol idet et mol I2 svarer til et mol boddeltbindinger. Når du kender Mw (fra opgave a) ved du, hvor mange mol fedt du har i et gram og nu kan du så beregne, hvor mange dobbeltbindinger, der er i hver molekyle. ud fra følgende:
a)
Forsæbningstal (SN) opgives i mg KOH/g. Hvis fedtstoffet har SN= 189 mg KOH/g, skal du omregne KOH til mol idet et mol KOH svarer til et mol esterbindinger. HVIS (og det står der jo intet om i opgaven) dit fedtstof er et triglycerid, har du tre esterbindinger i molekylet. u kan nu beregne molvægten ved ud fra følgende:
1 g fedt = 1/Mw mol fedt
1 mol fedt = 3 mol KOH
1 mol KOH = 56 g KOH
1 SN = 1 mg KOH/g fedt
Isoler Mw og find en sammenhæng mellem SN og Mw
b)
Iodtal (IN) opgives i mg I2/g. Hvis fedtstoffet har IN= 28,5 mg I2/g, skal du omregne I2 til mol idet et mol I2 svarer til et mol boddeltbindinger. Når du kender Mw (fra opgave a) ved du, hvor mange mol fedt du har i et gram og nu kan du så beregne, hvor mange dobbeltbindinger, der er i hver molekyle. ud fra følgende:
Skriv et svar til: Forsæbningstal og iodtal
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
