Fysik

Partikel i en projektilbevægelse

22. september 2007 af Lektie boy (Slettet)
Hey

Jeg har en fysikopgave for til på mandag, som jeg har virkelig svært ved. Faktisk har mine studiekammerater også svært ved den - så ingen af os er kommet videre med den.

Jeg vil lige høre, om nogen herfra er i stand til at hjælpe mig. Det kunne være rigtig fedt. Her kommer opgaven:

En partikel med masse, m, kastes opad i tyngdefeltet fra et punkt, O, i en vinkel theta = 30 grader med lodret og en begyndelsfart, v0. Når punktet er nåethalvvejs op til sin maksimale stighøjde, er den i punktet Q.

- Find størrelsen af tangentialaccelerationen, a_t, og normalacclerationen, a_n, i punktet Q.

-------------------------------------------------

Grunden til at jeg/vi ikke kan komme videre med opgaven, er, at vi overhovedet ikke har nogen talværdier bortset fra startvinklen med lodret og tyngdeaccelerationen. Hvis punktet Q befandt sig på partiklens maksimale stighøjde, så ville jeg godt kunne løse den. Men problemet er, at Q er ved halvdelen af den maksimale stighøjde.
Er der nogen der har nogen ideer til denne opgave?

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. september 2007 af mathon


se (indlæsningen ta'r lidt tid)
http://peecee.dk/index.php?id=13076

Svar #2
22. september 2007 af Lektie boy (Slettet)

Den siger, at filen enten er beskadiget eller at jeg ikke har tilladelse til at åbne den. Det lyder lidt underligt.

Svar #3
22. september 2007 af Lektie boy (Slettet)

Er du der, mathon?

Brugbart svar (0)

Svar #4
22. september 2007 af mathon


prøv en gang mere og ha' lidt tålmodighed

Svar #5
22. september 2007 af Lektie boy (Slettet)

Har prøvet igen. Den vil stadig ikke. Kan det tænkes, at filen er beskadiget? For har aldrig haft det problem før.

Brugbart svar (0)

Svar #6
22. september 2007 af mathon


...har lige tjekket linket. Det kommer fint ind og er følgelig ikke beskadiget. Der nævnes også andre muligheder. Det må være en af dem!!!

Svar #7
23. september 2007 af Lektie boy (Slettet)

Linket virker. Det er ikke det der er problemet. Word nægter simpelthen at åbne filen, da den siger, at den åbenbart er beskadiget. Så prøver jeg at konvertere den (som word anbefaler), men den virker stadigvæk ikke. Så kan du ikke hjælpe med opgaven på andre måder? Er virkelig lost.

Svar #8
23. september 2007 af Lektie boy (Slettet)

Er der ikke nogen der kan hjælpe med denne opgave? Skal aflevere den i morgen, så det haster ret meget. Kan virkelig ikke se hvad man skal gøre i denne opgave. Vi kender kun en vinkel :S

Brugbart svar (0)

Svar #9
23. september 2007 af mathon


brug ligningen for kasteparablen

y = -(g/(2vox^2))*x^2 + (voy/vox)*x,

hvor
y er kastehøjden
g er tyngdeaccelerationen 9,82 m/s^2
vox er begyndelses-hastighedskomposanten langs x-aksen vox = vo*cos(theta_o)
voy er begyndelses-hastighedskomposanten langs y-aksen voy = vo*sin(theta_o)

y_max = voy^2/(2g)

(1/2)y_max = voy^2/(4g)

Svar #10
23. september 2007 af Lektie boy (Slettet)

Vi kender kun en vinkel og tyngdeaccelerationen. Hvad er det jeg kan finde ud fra de ligninger du foreslår? Kan nemlig ikke rigtigt overskue det. Og hvad gør jeg lige?

Svar #11
23. september 2007 af Lektie boy (Slettet)

Formålet er jo at finde tangentialaccelerationen og radial-accelerationen i 1/2y_max... Men kan ikke rigtigt se sammnhængen med dette og ovenstående ligninger.

Brugbart svar (0)

Svar #12
24. september 2007 af mathon


accelerationskomponenter
se
http://www.peecee.dk/index.php?id=69431

Skriv et svar til: Partikel i en projektilbevægelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.